"Nećemo mirno gledati kako se NATO širi Evropom"

Rusija će preduzeti neophodne vojne mere kao odgovor na porast prisustva snaga NATO-a u Evropi, pre svega na istoku kontinenta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.03.2016.

22:49

Foto: Gettyimages

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksandar Gruško i dodao da će odgovor Moskve biti adekvatan i efikasan.

On je ocenio da "SAD nastavljaju da pojačavaju svoje prisustvo u Evropi, posebno kada je reč o istočnom frontu", preneo je Sputnjik.

Naravno da nećemo ostati pasivni posmatrač, već ćemo da preduzmemo te vojne mere koje smatramo neophodnim kako bi kompenzovali pojačano prisustvo NATO snaga, koje pritom nije opravdano“, rekao je Gruško.

Govoreći o Ukrajini, on je takođe ocenio da je NATO odigrao krajnje negativnu ulogu, podržavajući one koji žele da se konflikt reši vojnim putem.

Upitan da li očekuje od varšavskog samita NATO-a bilo kakve korake u Ukrajini, Gruško je rekao da toga neće biti jer je NATO već uradio sve što je mogao, prenosi Sputnjik.

Mi vidimo da se te kopnene snage koje su bile obučene od strane instruktora NATO-a rotiraju na liniji razdvajanja na jugoistoku Ukrajine. To pokazuje da je vojna opcija u glavama ukrajinskih vlasti i dalje postojeća, odnosno da je moguće da će želeti takozvani vojni revanš“, dodao je Gruško.

Prethodno su neimenovani američki zvaničnici najavili da će Pentagon razmestiti oklopnu brigadu u istočnoj Evropi u februaru sledeće godine zbog, kako su naveli, „povećane agresivnosti Rusije“. Oklopnu brigadu, prema njihovim rečima, činiće oko 4.500 vojnika, kao i oklopna vozila, tenkovi i druga oprema, navodi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: