Sirija: Opozicija rekla "ne" Asadu

Sirijska opozicija odbacila je predlog predsednika Bašara al Asada o formiranju jedinstvene vlade režima i opozicije, prenela je agencija Frans pres.

Izvor: Beta

Sreda, 30.03.2016.

20:37

Sirija: Opozicija rekla
Foto: Thinkstock

Opozicija navodi da Asad ne sme ostati ni trenutka više na vlasti.

"U međunarodnim rezolucijama pominje se formiranje prelazne vlade sa punim ovlašćenjima, uključujući i vršenje predsedničkih dužnosti. Asad ne sme ostati na vlasti posle formiranja tog organa, on ni trenutka više ne sme ostati na vlasti", rekao je šef delegacije Visokog pregovaračkog komiteta u Ženevi Asad el Zoabi.

On je dodao da su Bašar el Asad i njegov režim izgubili vezu sa stvarnošću i da su sve izjave sirijskog predsednika pokušaj da izbegne odgovore na pitanja o odlasku sa vlasti.

U intervjuu ruskoj agenciji Ria Novosti, Asad je pozvao na ujedinjenje režima i opozicije i predložio formiranje jedinstvene vlade, odbacivši ideju o uspostavljanju prelazne vlade sa punim ovlašćenjima koju zastupa opozicija.

Formiranje izvršnog tela koje bi upravljalo zemljom zahvaćenom ratom narednih 18 meseci, koliko je prema procenama UN ostalo do sledećih izbora, glavna je tačka neslaganja između dva suprotstavljena politička tabora.

Rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti UN predviđeno je formiranje privremene ili prelazne vlade, ali nije jasno na koji način bi ona vršila vlast.

Pristalice Asadovog režima zalažu se za vladu koja bi uključivala i predstavnike opozicije i bila odgovorna predsedniku Asadu, u skladu sa važećim ustavom.

Sa druge strane, opozicija traži formiranje prelazne vlade koja bi imala puna ovlašćenja, uključujući i vršenje predsedničkih dužnosti, u kojoj Asad ne bi imao nikakvu ulogu.

"Ne obaziremo se na Asadovo tumačenje prelaznog perioda, već se zalažemo za uspostavljanje novog sistema zasnovanog na političkom pluralizmu i principima građanske demokratije", rekao je Zoabi.

Prošle nedelje okončan je još jedan krug pregovora u Ženevi pod nadzorom UN, ali nije postignut značajniji napredak u rešenju krize, jer je i dalje ostalo otvoreno pitanje odlaska Bašara el Asada sa vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: