Mogerini: CG u NATO doprinosi stabilnosti regiona

Crna Gora je pouzdani partner Evropske unije, a pristupanje Crne Gore NATO-u će dodatno doprineti stabilnosti regiona.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.03.2016.

23:28

Mogerini: CG u NATO doprinosi stabilnosti regiona
Foto: Beta/AP, arhiva

To je izjavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica EK Federika Mogerini na sastanku s premijerom Milom Đukanovićem u Briselu.

Oni su naglasili da su evropske integracije zajednička odgovornost svih političkih snaga u zemlji, prenela je RTCG.

"Mogerini je ukazala da EU ceni potpunu usklađenost politike Crne Gore sa svim spoljnopolitičkim pozicijama Evropske unije i ohrabrila predsednika Vlade da nastavi sa istim naporima. Pristupanje Crne Gore NATO-u dodatno će doprineti stabilnosti regiona", saopšteno je iz delegacije EU u Crnoj Gori.

Naglasili su i da su visoka predstavnica EU za spoljn politiku i bezbednost i premijer Đukanović razgovarali i o političkom dijalogu između vlasti i opozicije u Crnoj Gori i složili se da je proces evropske integracije zajednička odgovornost svih političkih snaga u zemlji i da zahteva kontinuirane napore, uključujući i u oblasti vladavine prava.

"Tokom njihovog razgovora o parlamentarnim izborima koji će se održati kasnije ove godine, Đukanović je govorio o koracima koji su preduzeti kako bi se obezbedilo organizovanje kredibilnih izbora u skladu sa zakonodavnim okvirom iz 2014, što EU pomno prati", navodi se u saopštenju delegacije EU.

Predsednik Vlade je naglasio da je, tokom dvodnevne posete Briselu, imao veoma kvalitetne razgovore sa najvišim evropskim zvaničnicima.

"Svi razgovori su bili odlična prilika da u ovoj godini jubileja – deset godina nezavisnosti, na neki način rekapituliramo šta je to Crna Gora uradila na planu modernizacije društva i dostizanju standarda evropske i evroatlantske zajednice", kazao je Đukanović.

"Evropski zvaničnici su nedvosmisleno potvrdili da je Crna Gora država koja je pozitivna priča sa zapadnog Balkana, koja predstavlja veoma uspešnog partnera Evropske unije u tom regionu, partner koji afirmiše evropske vrednosti na zapadnom Balkanu i koji predstavlja pozitivan podsticaj drugim zemljama kandidatima, koje tek stupaju u pregovarački proces", naveo je Đukanović.

On je položio ranije danas cveće žrtvama terorističkog napada u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: