Asanž sa balkona: Kako je ovo lepo... Pobeda /FOTO

Džulijan Asanž pojavio se na balkonu Ambasade Ekvadora držeći u ruci kopiju izveštaja UN i rekao da je to "pobeda koja se ne može poništiti", navodi „Gardijan“.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

17:59

Asanž sa balkona: Kako je ovo lepo... Pobeda /FOTO
Foto: GettyImages

Asanž je u veoma emotivnom govoru pričao o tome kako su njegova deca daleko od svog oca pet i po godina.

„Moja deca su potpuno nevina, nisu u politici, vreme je da dobiju nazad svog oca. To će se dogoditi“, kaže on nakon čega je dobio aplauz publike koja se nalazi ispred Ambasade.

Nakon toga Asanž je pričao o posledicama za vlade zbog kojih je bio u Ambasadi. „Biće krivične odgovornosti za stranke koje su umešane“, istkao je on, ne navodeći na koga tačno misli.

Govorio je oko deset minuta, a kada je izašao ljudi ispred Ambasade vikali su „volimo te“ i „Džulijane, tvoji prijatelji su sa tobom“.

„Kako je ovo lepo. Ovo je pobeda koja se ne može poništiti. Pobeda istorijske važnosti za mene, moju porodicu, decu i za nezavisnost sistema UN“, kaže Asanž.
Foto: GettyImages
Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštila je danas da osnivača Vikiliksa Velika Britanija i Švedska drže u "arbitrarnom pritvoru" od decembra 2010. i da treba da bude oslobođen, kao i da Asanž ima pravo na odštetu.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Asanž neosnovano pritvoren.
Foto: GettyImages
.
Foto: GettyImages
.
Foto: GettyImages
.
Foto: GettyImages
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: