"Minut ćutanja u Humskoj je politička poruka"

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava smatra da je minut ćutanja na utakmici Partizana i Steaue u Beogradu isticanje političkih poruka.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2015.

18:15

Default images
Foto: Youtube screenshot

Kako prenose hrvatski mediji, HHO je naveo da je to neprimereno i protivno pravilima UEFA i upozorava na dvostruke kriterijume UEFA.

“Radi se o odluci UEFA da na zahtev FK Partizan iz Beograda, a pre početka utakmice sa Steauom dopusti odavanje počasti minutom ćutanja stradalima tokom i nakon akcije ’Oluja’. Naime, 5. avgusta Hrvatska obeležava 20 godina od tog događaja kojim je okupirane delove svoje teritorije vratila u svoj državno-pravi sastav. No, dok Hrvatska tu akciju slavi, u Srbiji je tim povodom proglašen dan žalosti. Sama ta činjenica upućuje na političke konotacije odluke UEFE, budući da nije jasno hoće li minut ćutanja značiti odavnje počasti samo pripadnicima jedne etničke grupe – u ovom slučaju srpske – ili se radi o odvanju počasti svim žrtvama te akcije bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost“, navodi se u saopštenju.

Kako navode, „obeležavanje stradanja samo pripadnika srpske etničke grupe za vreme legitimnog oslobađanja teritorija Republike Hrvatske i to na području Srbije, strane države, koja je pobunjene hrvatske državljane srpske nacionalnosti podržavala i pomagala sve vreme Domovinskog rata, smatramo neprimerenim isticanjem političkih poruka što je protivno pravilima Uefe".

U saopštenju HHO-a koje je potpisao njegov predsednik Ivan Zvonimir Čičak ističe se da posebno ružnu sliku na ovu odluku Uefe baca disciplinska prijava za Hajduk zbog transparenta njegovih navijača na utakmici protiv Stomsgodseta.

„Podneta je disciplinska prijava protiv HNK Hajduk zbog ’političkog razisma’ i to zato što je na utakmici Hajduk Stromsgodset u četvrtak 30. jula na istočnoj tribini Poljuda podinut transparent „Olujom smo oslobodili domovinu, navijačka oluja će osloboditi hrvatski nogomet“, ističe se u saopštenju, uz dodatak da je tokom te utakmice zapaljeno samo nekoliko baklji zbog čega je, čak, ostatak stadiona zviždao.

Između ostalog se ističe da se drugi deo sporne poruke sa utakmice Hajduka odnosi na sukob navijača sa vođstvom Hrvatskog nogometnog saveza i ne izražava želju za upotrebom nasilja.

„Svako arbitriranje o tome zadire u slobodu mišljenja i izražavanja pa HHO poziva disciplinsku komisiju UEFE i sve njene institucije da prilikom donošenja odluka povedu računa o političkim posledicama koje mogu imati“, navodi se u saopštenju HHO.

Na kraju se dodaje da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru u Zagrebu tokom obeležavanja 20 godina od „Oluje“ rekla da se žali za svakim životom koji je izgubljen - i hrvatskim i srpskim – i da je ta izjava pravi okvir za izražavanje žaljenja za poginulima tokom i posle operacije „Oluja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: