Davenport: Važan dan za Srbiju i EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.10.2014.

12:41

Default images

Davenport je rekao da je iza Srbije mnogo koraka unapred, dok je Vučić rekao da bi "bio i stroži prema Srbiji od Evropske komisije".

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u EU ocenila da je Srbija dovoljno ispunila politička merila ali mora da se usredsredi na ono ključno.

Šef Delegacije EU izjavio je da je ovo veoma bitan dan i za Srbiju i za Uniju, da uprkos teškoćama i izazovima sve ide po rasporedu, te da u pregovorima do sada nije izgubljen nijedan dan.

Devenport je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Vučiću takođe predstavio i Strategiju daljeg proširenja EU.

"Imali smo tokom ovog perioda mnogo koraka unapred što se tiče Srbije na putu ka EU. Mislim, naravno, na usvojanje pregovaračkog okvira u decembru 2013. o prvoj konferenciji o pristupanju u januaru i mislim da su ove odluke predstavljale zaslužno priznanje stalnog napretka koji Srbija postiže u reformama i normalizaciji odnosa sa Kosovom", rekao je Devenport.

Ocenio je i da su prevremeni parlamentarni izbori u martu ove godine potvrdili težnje Srbije ka evropskim integracijama.

"Želim da istaknem visok stepen posvećenosti i profesionalnosti državne administracije čitavom procesu", rekao je Devenport i najavio da je planirano da proces skrininga bude završi do marta 2015. godine.

"Uprkos svim teškoćama i izazovima sve ide tačno po rasporedu. Nijedan dan nije izgubljen", konstatovao je šef misije EU u Srbiji. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija obavila u prethodnom periodu važan posao, da je delimično zadovoljan izveštajem EK o napretku Srbije te da lično smatra lično da to nije dovoljno zbog čega nam predstoji da još više i napornije radimo.

Vučić: Mogao bih da budem oštriji od EK

Vučić je na konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom ocenio da je izveštaj EK u najvećem delu objektivan i ozbiljan i da ima nekih političkih stvari o kojima se moze diskutovati.

"Mogao bih u pojedinim delovima da budem još oštriji od izveštaja" rekao je Vučić koji je naznačio da tu pre svega misli na stanje u pravosudju i zaštiti životne sredine.

On je dodao da smo nesumnjivo najbolje ocenjeni i najbolje prošli i da su nam i upućene zamerke najmanje u odnosu na sve druge.

Kako je rekao, očekuje da radimo više, bolje i naporenije i podvukao da je ova vlada, i prethodna, radila u takvim uslovima gde je morala da ispravlja i da donosi neke odluke za one stvari za koje nizašta kriva.

Zadovoljan je kako su ocenjene reforme ekonomske mere, kao i ocenom regionalne saradnje i podvukao da nema nijedne kritike na taj deo.

Srbija ne želi nikakve nemire, sukobe - želi unapredjenje regionalne saradnje sa svim svojim prijateljima, rekao je Vučić.

I Putinu ću reći da je Srbija na evropskom putu

Srbija se ne stidi svojih gostiju na obeležavanju 70-te godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom, a prisustvo predsednika Vladimira Putina znači da želimo da imamo dobru saradnju i sa Ruskom Federacijom.

Upitan kakvu poruku Srbija šalje evropskim prijateljima time što će Putin boraviti u Beogradu, Vučić je na konferenciji za novinare nakon što mu je uručen Izveštaj EK o napretku Srbije, rekao da se Srbije nalazi na evropskom putu.

"I pred predsednikom Putinom ću reći da se Srbija nalazi na evropskim putu, da ne doprinosi rasplamsavanju sukoba između Evrope i Rusije, te da slavimo pobedu protiv fašizma i 70-tu godišnjicu oslobođenja grada", poručio je premijer.

Takođe, dodao je, Srbija ima i druge odnose koje razvija sa Ruskom Federacijom.

Pritom, ističe, strateško pitanje našeg cilja se nijednog trenutka ne postavlja - Srbija se nalazi na evropskom putu.

Vučić je ponovio i da on uvek isto govori na svakom mestu i pred svima i u Briselu, i Moskvi i u Vašingtonu.

"Ovo je Srbija koja se ne stidi i koja vodi jasnu spoljnu politiku", poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: