"Pozvan sam da pomognem ka EU"

Pozvan sam da savetujem i podržim srpsku vladu u njenim naporima da postane član Evropske unije, izjavio za Novosti bivši kancelar Austrije Alfred Guzenbauer.

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

22:17

Default images

"Optimista sam kada je reč o budućoj saradnji sa vašim vlastima i smatram da bi ulazak Srbije u EU bio značajan korak napred u procesu stabilizacije zapadnog Balkana", rekao je on.

Kako saznaje B92, Guzenbauer bi trebalo u naredna dva ili tri dana ponovo da se sastane sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču.

Oni su još prošle nedelje razgovarali o mogućnosti da Austrijanac savetuje zvaničnike Srbije o evrointegracijama.

Guzenbauer je potvrdio je da je dobio ponudu iz Beograda, a iako još nije zaključio nikakav sporazum o saradnji, izgleda da je to pitanje dana, jer Guzenbauer kaže da pozitivno gleda na buduću saradnju sa srpskom vladom.

On je potvrdio i da je sa Vučićem o svom angažmanu u Nemanjinoj 11 razgovarao u petak, 16. avgusta.

Ovaj nekadašnji lider austrijskih socijaldemokrata, koji je vodio bečku administraciju od januara 2007. do kraja 2008. godine, ima veliko iskustvo u međunarodnoj areni, ali i izuzetno dobre kontakte u poslovnom svetu.

Savetuje mnoge kompanije, od Čilea, preko Nemačke, do Kazahstana. Trenutno vodi firmu "Guzenbauer Projektviklung und Beteiligung GmBH".

Diplomirao je filozofiju i pravo, a doktor je političkih nauka. Odlično govori italijanski, francuski i španski. Bio je potpredsednik Socijalističke internacionale, a saradnik je čuvenog univerziteta Kolumbija u oblasti međunarodnog prava.

Izvori "Novosti" prenose da sa Guzenbauerom neće biti okončan angažman stranih stručnjaka u redizajniranom ministarskom kabinetu. jer Vučić intenzivno pregovara i sa bivšim direktorom MMF Dominikom Stros-Kanom, koji bi, u slučaju dogovora, u rekonstruisanom kabinetu trebalo da vodi tim savetnika zaduženih za smanjenje javnog duga i privlačenje stranih investicija.

Vrlo brzo znaće se epilog, ali sve su prilike i da će Stros-Kan biti u timu prvog potpredsednika, pišu "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: