Pregovori čekaju rekonstrukciju

Rad na evropskim integracijama nije zaustavljen zbog rekonstrukcije Vlade, ali je usled mešanja kadrovskih karata sveden na - tehnički nivo, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 17.08.2013.

15:01

Default images

Dok ne bude poznato kako će izgledati novi premijerski kabinet i ko će biti zadužen za odnose sa EU, tela koja se bave integracijama nastavljaju samo administrativno-tehničke pripreme za početak pristupnih pregovora.

To uključuje sastanke već postojećih radnih grupa u okviru Kancelarije za evropske integracije, kao i pripremu potrebne dokumentacije.

Kako za Novosti kažu u Vladi, to što je komunikacija sa Briselom praktično obustavljena, nije samo zbog toga što su potpredsednica zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i direktor Kancelarije Milan Pajević u ostavci, već i zato što je sezona godišnjih odmora i u evropskoj administraciji:

"Za desetak dana čitav proces opet će se zahuktati. Od 1. septembra ponovo počinju da rade EU institucije, a biće poznat i sastav rekonstruisane vlade".

I iz Kancelarije za evropske integracije poručuju da bi u ovom periodu, bez obzira na politička dešavanja u Srbiji, svakako došlo do zatišja na vezama Beograda i Brisela. Kako je Novostima potvrdio i Pajević, iako u ostavci, on nastavlja normalno da radi, sve do razrešenja, tako da integracije ni na koji način ne trpe. Poseban akcenat već je stavljen na poglavlja 23. i 24. (pravosuđe, bezbednost i ljudska prava) koja će prva biti otvorena, ali i odeljak 32 (uspostavljanje finansijske kontrole).

Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog odbora za EU, kaže da s obzirom na to da se nastavlja primena briselskog dogovora, integracije ne stoje u potpunosti, jer je rešavanje otvorenih problema sa kosovskom administracijom ključ i za ovaj proces.

Tri koraka do pregovora

Kako je Novostima rečeno u Evropskoj komisiji, sredinom septembra Radna grupa Saveta ministara zadužena za proširenje staviće na dnevni red Nacrt okvira za pregovore sa Srbijom, koji je krajem jula komesar Štefan File uputio članicama. U oktobru, okvir bi trebalo da usvoje šefovi diplomatija, a u decembru i lideri na Evropskom savetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: