Čačak bez vode, stižu cisterne

Potrošači u Čačku danas, drugi dan zaredom, imaju problema sa snabdevanjem vodom zbog kvara na vodosistemu "Rzav" iz Arilja. Lučani i Požega bez flaširane vode.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.08.2013.

10:05

Default images

Vodu sa smanjenim pritiskom imaju građani koji žive na nižim zonama, dok su na većim visinskim zonama i iznad drugog sprata u stambenim zgradama bez vode, rečeno je agenciji Beta u čačanskom javnom preduzeću "Vodovod".

Za građane i ustanove u Čačku koji su ostali bez vode zbog kvara na vodosistemu "Rzav" obezbeđen je dovoljan broj cisterni s vodom za piće, rekao je danas direktor JP "Vododvod" Zoran Pantović.

Pantović je kazao da građani u nižim zonama imaju vodu, ali sa umanjenim pritiskom, dok oni koji su u zgradama iznad drugog sprata nemaju vodu iz gradskog vodovoda.

"Obezbeđen je dovoljan broj cisterni u gradu sa kojih se građani mogu snabdevati vodom. U čačanskoj bolnici je cisterna kapaciteta 12 kubika, a jedna cisterna obilazi vrtiće", rekao je Pantović Tanjugu.

On je najavio da će još devet cisterni biti raspoređeno na različitim lokacijama u gradu - od Avenije lipa do Mesne zajednice Prijevor.

"Intenzivno se radi na saniranju kvara, a preporučujem da se voda iz bunara i pumpi koristi za sanitarne potrebe i zalivanje, međutim, te mreže ne smeju biti vezane sa sistemom 'Rzava', kako ne bi došlo do mešanja", naglasio je on.

Nakon saniranja kvara, ističe Pantović, neophodno je da tri uzastopna uzorka vode budu ispravna, a procenjuje se da će tek sedam dana nakon puštanja u pogon sistema voda moći da se koristi za piće.

Saniranje kvara, kako je najavljeno, moglo bi da traje više od 24 sata, nakon čega je potrebno nekoliko dana da se vodovodni sistem ispere, kako bi građani mogli da koriste vodu za piće.

Vojna kompanija Sloboda, koja je najveći potrošač vode u Čačku, danas je obustavila proizvodnju, kako bi građani imali više vode.

Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Čačku zabranio je upotrebu vode za piće do daljeg.

Do nestašice vode došlo je zbog kvara na centralnom magistralnom vodovodu vodosistema "Rzav", koji se dogodio juče oko 12.30 u mestu Prijanovići, kod Lučana.

Javno preduzeće "Rzav" iz Arilja, koje snabdeva vodom pet gradova, zbog kvara je obustavilo isporuku vode Čačku, Lučanima i Gornjem Milanovcu.

Prema podacima iz tog preduzeća, Čačak i Gornji Milanovac se sada snabdevaju vodom iz sopstvenog vodosistema, dok su Lučani i mesto Guča ostali bez vode i snabdevaju se iz cisterni.

Prema rečima rukovodstva čačanskog "Vodovoda", Čačku je potrebno 400-450 litra vode u sekundi za normalno funkcionisanje, a "Vodovod" iz sopstvenih sistema obezbeđuje 150 litara vode u sekundi.

U Ivanjici je vodosnabdevanje uredno za sve koji se snabdevaju vodom iz gradske vodovodne mreže, rekli su u JKP "Komunalno".

U letnjem periodu je povećana potrošnja vode, pa se dešava da na pojedinim rubovima naselja pritisak opada na višim spratovima stambenih objekata.

Prema rečima direktora tehničkog sektora "Komunalnog" Milana Tankosića, u vodosnabdevanju nema značajnih problema, jer su postrojenje i magistralni cevovod rekonstruisani prošle godine, a isključenja vode vrše se prilikom sitnih popravki i zamene vodovodnih cevi.

"Sva naselja koja su na mreži, dobro su snabdevena vodom, a ukoliko dode do nestanka vode u nekim naseljima ili pojedinim kućama, 'Komunalno' može obezbediti cisterne sa vodom", rekao je Tankosić Tanjugu.

Meštani Prilika nisu priključeni na gradsku vodovodnu mrežu, ali se u letnjim mesecima po potrebi jedan deo vode isporučuje preko uradjenog cevovoda.

"U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i lokalnom samoupravom, planirana je i izrada rezervoara od 2000 kubnih metara i cevovoda u naselju Bukovica. Za ovaj projekat raspisan je tender, ali se čeka razmatranje komisije“, najavio je Tankosić.

Lučani, Požega i bez flaširane vode u prodavnicama

Za većinu korisnika vodosistema Rzav, rešenje za pijaću vodu nalazi se u prodavnicama, ali je prvog dana nestašice i taj izvor presušio.

"Do nekih pola sedam je nestalo sve. I kisela i obična i ukusi i neukus i sve", rekla je za B92 jedna prodavačica.

Uzalud su kupci u sitnim satima tražili pijaću vodu, ali rešenje uvek mora da se nađe.

U ranim jutarnjim satima mnogi Požežani su pijaću vodu pronašli na par kilometara od grada.

"Pa čim je točim ovde, voda je dobra, proverena voda sto posto", rekao je jedan građanin Požege.

Najteža situacija je sigurno u opštini Lučani, u kojoj je velika havarija na magistralnom cevovodu dovela do kvara i na lokalnom vodovodu kaže predsednik Mladomir Sretenović.

"Došlo je do deformacije zaptivke, na spojenim mestima i evo ljudi iz "Rzava" i našeg javnog komunalnog preduzeća su na licu mesta. Otkopavaju ta dva mesta, da pripreme da se može intervenisati, naravno. U naš rezervoar u Lučanima, glavni, voda ne može doći dok ne saniramo i ta dva mesta", kaže predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović.

Cisterna preduzeća "Milan Blagojević" obezbeđuje tehničku vodu, a pojedinim Lučancima ni novac ne pomaže da dođu do vode za piće.

"Kriju izgleda. Kažu nema", kaže jedan od građana Lučana.

"Kod trgovca odeš, on kaže nema, drugi komšija iza tebe nosi flašu. A teško je za WC najteže i to u kuhinji najgore", kaže jedan od Lučanaca.

Uzalud su poslednji gosti u Guči pokušavali da na gradskoj česmi dopune vodu pred povratak kući.

U Guči vode jedino ima na fontani, ispred muzeja.

Gosti će otići, ali vredni komunalci koji skupljaju smeće i čiste ne mogu da operu ulice varošice kojima je prethodnih dana prodefilovalo nekoliko puta više gostiju nego što ima stanovnika. Žitelji kažu da su preživeli buku, ali se pitaju kako će bez vode.

"Ako bude to dugo trajalo muku ćemo živu imati", kaže jedan od meštana.

"Ako ne padne kiša, da nam malo spase ovo, da možemo da dišemo bar, a za vodu ćemo se snaći. Da nam opere ovaj smrad, koji ne možemo nikako drugojačije da ga eliminišemo", kaže drugi.

I ugostitelji su morali da se dovijaju, kako bi se oprali sudovi.

"Ono što smo imali prazne ambalaže, mi smo vodu natočili i to koristili, tako da smo se snašli nekako", rekao nam je jedan od njih.

Dok voda ponovo ne stigne u opštinu Lučani, alternativa su cisterne, a jedna je doputovala i iz Kraljeva.

Više o tome pogledajte u našem prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: