Zaključak sa Brda: Svi u EU

Lideri Zapadnog Balkana usvojili su na Brdu kod Kranja zaključke u kojima dominira zajednička vizija da ceo Zapadni Balkan jednom mora postati deo EU.

Izvor: Beta

Petak, 26.07.2013.

10:55

Default images

U danas objavljenom dokumentu koji sadrži pet zaključaka, predsednici Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije se obavezali da će poštovati svoja obećanja i slediti širenje EU.

Uz zajedničku ocenu da se "rast neće desiti bez poitičke stabilnosti i jasnih garancija evropske perspektive", Slovenija i Hrvatska su se obavezale da će i dalje snažno podržavati proces proširenja i prenositi poruke regiona državama članicama EU.

U zajedničkim zaključcima učesnici sastanka su izrazili spremnost da jačaju stabilnost regiona putem međusobne saradnje, poštovanja dobrosusedskih odnosa, spremnosti na sklapanje kompromisa i razmenu iskustava u rešavanju otvorenih pitanja.

"Zajedno želimo da dokažemo da otvorena pitanja možemo rešiti u okviru predloženog foruma otvorenim političkim dijalogom", piše u dokumentu u kom se naglašava da lideri Zapadnog Balkana žele da promene utisak da države regiona ne znaju same da rešavaju međusobne teškoće.

Učesnici sastanka podsećaju da je region već doživeo značajne pozitivne promene koje su doprinele stabilizaciji, ekonomskom i društvenom napretku.

U okviru približavanja EU, sve države su pošle putem strukturnih i ekonomskih reformi, što je podstaklo njihovu konkurentnost i integraciju u evropsko tržište, ali i dalje treba nastojati da se postignu dobri rezultati u oblasti sudstva, ljudskih prava, pravosuđa, slobode i bezbednosti.

Lideri su istakli važnost redovnih susreta i najavili da će naredni sastanak biti održan u Hrvatskoj i da će ponovo potvrditi spremnost za preuzimanje političke odgovornosti u regionu i vraćanje evropske perspektive tih država na visok politički nivo.

Na jučerašnjem susretu lidera država Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja učestvovalo je osam predsednika iz regiona, a specijalni gost
je bio predsednik Francuske Fransoa Oland.

Uz inicijatore skupa, predsednike Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Ivu Josipovića, u razgovorima su učestvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i albanski predsednik Bujar Nišani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: