Šta kažu u Hrvatskoj, kako je u EU?

Hrvatska je već tri sedmice u EU, a najveće pozitivne promene građani osećaju na granicama gde nema carine ni čekanja, a sve ostalo je za isto, prenosi RFE.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.07.2013.

14:03

Default images

Jedino što se za sada promenilo su povećane cene hrane, ali kako prenosi Radio Slobodna Evropa, građani Hrvatske veruju da bi se to dogodilo sa ulaskom u EU ili bez nje.

Sve ostalo za sada je "nevidljivo", obavljanje administrativnih poslova i dalje protiče uz gužve tipične za Balkan, privredna kriza i nezaposlenost nisu nestale, kao ni apatija među građanima.

Da ne oseća "apsolutno nikakvu promenu" posvedočio je i jedan mlađi Zagrepčanin koji se, ipak, dosetio jedne novine - gradskog trga sa skulpturom evropske zvezde. "Eto, jedino ta zvezda, a da li je to bolje ili lošije ne znam. Neka svako prosudi za sebe", poručio je sagovornik radija.

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever naglašava da se u Hrvatskoj i dalje vodi pogrešna privredna i socijalna politika i da jedino što vidi jeste da je Hrvatska "bila i ostala skupa zemlja".

Šteta je, smatra Sever, što Hrvatska nastavlja s politikom štednje, a ne potrošnje koja se, podsetio je, i u Evropi pokazala pogrešnom.

I ekonomski analitičar Žarko Primorac kao veliko olakšanje navodi lakši protok ljudi i roba i ukidanje carina sa zemljama Unije, ali upozorava i na teškoće hrvatskih izvoznika.

Pravi efekti će se, smatra Primorac, znati tek za šest meseci kada se hrvatski privrednici budu susreli sa žešćom konkurencijom od one koju su imali u regionu, a i kada se vidi koliko će Hrvatska biti sposobna da izvuče novca iz fondova Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: