Švajcarska želi da vidi Srbiju u EU

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh poručio je da je cilj njegove zemlje da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.07.2013.

20:44

Default images

Ruh je na prijemu povodom završetka projekta "Upoznaj državu Srbiju" na kojem su najboljim studentima iz dijaspore dodeljeni sertifikati o uspešnoj završenoj letnjoj praksi u Srbiji, podsetio da Švajcarska već 20 godina pomaže Srbiji u razvoju demokratije i tržišne ekonomije.

"Naš cilj je sada da pomognemo Srbiji na njenom evropskom putu", rekao je on.

Ocenivši da dve zemlje imaju bliske odnose i dobru saradnju, Ruh je naveo da o tome svedoči i dogovor o sukcesivnom predsedavanju Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) - Švajcarska 2014, a Srbija 2015. godine.

Ruh je podsetio da u Švajcarskoj živi brojna srpska dijaspora i da su mnogi Srbi još od 19. veka studirali u toj zemlji što je, kako je rekao, bio jedan od razloga za učešće švajcarske ambasade u ovom projektu.

Prema njegovim rečima, uloga dijaspore je veoma važna za razvoj Srbije i treba pronaći načine da se njena energija upotrebi za dobrobit Srbije.

Studenti koji studiraju u inostranstvu predstavljaju Srbiju u zemljama u kojima žive i mogu da doprinesu poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, ocenio je švajcarski ambasador.

Projekat, čiji je cilj bio povezivanje mladih ljudih iz dijaspore sa maticom, već treću godinu zaredom organizovala je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku Telenor fondacije i ambasade Švajcarske.

U ime ministra spoljnih poslova Srbije Ivana Mrkića studente je pozdravila Dragana Vujić iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ocenila da NALED ovim projektom daje značajan doprinos nastojanjima Republike Srbije da motiviše mlade ljude koji studiraju u inostranstvu da svoja saznanja iskoriste u Srbiji kako bi podržali privredni napredak naše zemlje.

"Uvereni smo da su studenti kroz letnju praksu u lokalnim samoupravama i kompanijama upoznali državu Srbiju, ali i da je država Srbija prepoznala kapacitet tih mladih ljudi i da će učiniti sve da ih vrati u ovu državu i da postanu jedan deo vodeće, pokretačke snage koji će voditi ovu zemlju", rekla je ona.

Prijemu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, brojnih kompanija, diplomatskog kora.

Ove godine je 23 studenta iz Austrije, Italije, Francuske, Nemačke, SAD-a, Slovenije, Rusije, Grčke i Španije pohađalo dvonedeljnu praksu u 10 opština i gradova, a treće nedelje projekta u jednoj kompaniji koja posluje na teritoriji opština u kojima su raspoređeni, među kojima su najuspešniji privrednici u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: