Austrija omiljena imigrantima

Aktuelni podaci Statističkog zavoda Austrije potvrđuju da je ona ostala omiljena zemlja za imigraciju i da samo zahvaljujući imigrantima raste broj stanovnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

08:56

Default images

Prošle godine je stanovništvo Austrije poraslo na 8.451.860 stanovnika, što je rast od 0,52 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom.

Za rast stanovništva i ovaj put odgovorna je imigracija, koja je zabeležila rast od više od 40 odsto, dok je natalitet i dalje u opadanju.

Statistika o kretanju stanovništva za prošlu godinu pokazuje da je bilo ukupno 140.400 naseljavanja iz inostranstva, i 96.600 emigracija. Više Austrijanaca je napustilo zemlju nego što je u njoj rođeno, odnosno se doselilo.

Porast broja stanovništva ostvaren je zahvaljujući doseljavanju stranaca, od kojih je najveći broj, to jest čak 62 odsto iz zemalja EU. U grupi doseljenika u prošloj godini po prvi put Nemce pretekli su Mađari, a na trećem mestu su Rumuni.

Što se tiče zemalja izvan EU zabeležen je porast od 19.700 imigranata, od kojih su oko 45 odsto bili Evropljani. Najveću grupu među imigrantima tokom prošle godine činili su lica iz Rusije, zatim Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.Međutim, treba dodati da pod pojam imigranti spadaju i deca imigranata koja su rođena u Austriji.

Ekspert za migracije Hajnc Fasman ocenio je da se radi o pozitivnoj imigraciji, jer se doseljavaju pre svega obrazovane, mlade i delotvorne osobe.

Inače statistički podaci pokazuju da se imigranti često i vraćaju svojim zemljama, pre svega Nemci i Poljaci.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Sstrahe ocenio je da ovi podaci predstavljaju dokaz da se vodi pogrešna politika imigracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: