"Srbiju čeka osam godina pregovora"

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević kaže da Srbiju očekuju teški i dugi pregovori sa EU, koji će najverovatnije trajati od šest do osam godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

09:01

Default images

Teokarević dodaje da ti pregovori u svakom trenutku mogu da budu prekinuti.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da svaka zemlja članica EU može da zahteva da se pregovori privremeno prekinu ukoliko nema očekivanog napretka.

"To se stalno događa, pa čak je bilo i neprincipijelnih stvari, kao u slučaju Hrvatske, kada joj je zbog bilateralnih odnosa nametnuta suspenzija pregovora na određeno vreme, jer prosto jedna od članica EU zahteva ispunjenje svojih interesa. Mi ćemo se sa tim suočavati sigurno, i to ne samo od jedne zemlje", ocenio je Teokarević.

On je naveo da će Srbija imati stalno otvorena tri poglavlja tokom pregovora: 23, 24 i 35, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava i odnose sa Kosovom, i istakao da svaka zemlja članica može da traži proveru u bilo kom trenutku.

"Ništa neće biti lako, pogledajte koliki je dug period skriniga predvideo (Štefan) File, u kom treba da se ispita koliko je naše zakonodavstvo u skladu sa zakonima EU. Dat je period od dve godine. To znači da niko ne očekuje lake pregovore", naglasio je Teokarević.

On je posetu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu i Prištini nazvao "dobrom voljom Evropske komisije", pošto je formalno započela pregovarački proces uoči godišnjih odmora.

Teokarević je rekao da je saglasan sa ocenom premijera da šef pregovaračkog tima ne treba da bude visoki funkcioner, već da bude stručna osoba, da zna kako se odvijaju pregovori i kako funkcioniše EU.

On je kao dobar model naveo scenario po kojem bi se formiralo posebno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a da se pregovarač "veže za potpredsednika koji bi se bavio samo evropskim integracijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: