Sukob u opoziciji oko šefice Odbora

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković izabrana je danas za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2013.

12:49

Default images

U jeku priprema za predstojeće pristupne pregovore za članstvo Srbije sa Evropskom unijom, i Odbor za evrointegracije dobio je novu predsednicu. Nataša Vučković, poslanica DS-a, zameniće Milicu Delević, koja je otišla u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Novoizabrana predsednica izjavila je da je zadatak tog odbora da što više poslanika i drugih skupštinskih odbora uključi u proces evropskih integracija.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je važno da Odbor kojem presedava ne bude jedina instanca u Skupštini Srbije koja se bavi procesom evrointegracija Srbije.

"Ja ću insistirati na komunikaciji s građanima, jer je važno da im se objasni koje su konkretne faze pregovora i na koji način to deluje na njihov život. Bitno je i da proces pregovora ne bude udaljen proces, već sastavni deo naše svakodnevnice", rekla je Nataša Vučković.

Prema njenim rečima, obaveza je i da se formira zajednički mešoviti parlamentarni odbor s poslanicima iz Evropskog parlamenta, što će biti još jedan značajan kanal komunikacije i saradnje.

Nataša Vučković je navela i da je važno da ljudi koji budu vodili pregovarački tim dobro poznaju proces pregovora i da su bili uključeni u neke faze, da budu kredibilni i da argumentovano zastupaju stavove zemlje.

"Važno je da, osim poverenja vladajuće većine, uživaju poverenje i javnosti", rekla je Nataša Vučković i dodala da Vlada Srbije treba da utvrdi kriterijume za to kako će tim izgledati.

Iako predsednica Odbora za evrointegracije dolazi iz opozicione Demokratske stranke, izbor Nataše Vučković nije prošao bez kritike drugog dela opozicije.

Liberalnodemokratska partija sumnja u to kako je dogovoreno to ko će voditi taj Odbor, smatra da je današnja sednica Odbora "izrežirana", pa su zatražili da se ona prekine.

Liberali su naveli i da je izbor predsednika ranije dogovoren, te da je reč o "političkom dogovoru i muljanju".

Obrazlažući predlog da Vučkovićeva bude izabrana za predsednicu Odbora, poslanica DS Gordana Čomić izrazila je nadu da će Vučkovićeva, kao i do sada, odgovorno i temeljno obavljati svoje funkcije i dopinositi evropskim integracijama Srbije.

"Nadam se da će Vučković dobiti podršku svih članova Odbora da zajedno radimo na kontroli pregovora sa Evropskom unijom i da ubrzavamo one koji vode pregovore", rekla je Čomićeva.

Predlogu se usprotivio poslanik liberala Ivan Andrić, koji je kritikovao to što mesto predsednika Odbora treba ponovo da pripadne DS, a za šta je rekao da je "režirano" i "dogovoreno".

Andrić tvrdi da je do dogovora o predsedniku došlo "na drugi način", a ne na zasedanju skupštinskog Kolegijumu, što pokazuje da je današnja sednica Odbora "izrežirana", pa je zatražio da se ona prekine.

On tvrdi i da je tradicija da opozicija ima mesto predsednika Odbora za evropske integracije kako bi mogla da kontroliše vladu u tom procesu, kao i da nema ništa lično protiv Vučkovićeve već protiv načina na koji se bira.

"Koliko još intervjua treba da date u kojima (lider DS Dragan) Đilas kaže da je (lider SNS Aleksandar) Vučić super da biste ovo otplatili?", upitao je i naveo da poslanici DS misle da imaju pravo koje im ne pripada da na čelu Odbora bude član te stranke.

"Ako mislite da i dalje imate 60 poslanika, ne znam šta da vam kažem. Imate ih 40", rekao je Andrić, koji smatra da je način predlaganja i izbora predsednika Odbora način kako će se to telo i u budućnosti ponašati, odnosno do izbora koji "nisu daleko".

I Bojan Đurić iz LDP je kritikovao način izbora predsednika Odbora i rekao da vidi "neprijatnost na licu vladajuće koalicije, koji će danas glasati u skladu sa dogovorom na višem političkom nivou".

Govoreći o prethodnoj predsednici Odbora Milici Delević, koja je otišla u Evropsku banku za obnovu i razvoj, Đurić je rekao da je ona bila fantastičan kandidat, ali da to ne znači da mesto predsednika Odbora pripada DS.

"Nedeljama nije bilo ove sednice dok nije postignuta ta vrsta dogovora, posle autorskog teksta Đilasa u NIN-u", tvrdi Đurić, dok je Zoran Ostojić iz LDP ocenio da je "nekim članovima Odbora iz vladajuće koalicije neprijatno zbog cele situacije".

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović prisustvovao je sednici Odbora, iako nije njegov član, i rekao da "nema nikakve tajne, ni zavere".

Stefanović tvrdi i da su svi poslanici, izuzev DSS, na istoj poziciji kada je reč o evropskim integracijama, što je Andrić kritikovao i rekao da ta izjava najbolje pokazuje da Odbor neće kontrolisati izvršnu vlast u prosecu integracija.

Stefanović je, takođe, izjavio da nije postojao dogovor lidera te stranke i Srpske napredne stranke o izboru predsednice Odbora za evropske integracije. "Ne postoji nikakav dogovor, a naročito ne van skupštine. DS je i do sada vodio Odbor za evropske integracije", naglasio je Stefanović u izjavi novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanica SPS Dijana Vukomanović navela je da "ne može da se odupre utisku da prisustvuje Glavnom odboru LDP" čiji poslanici Odboru nameću unutarstranačku logiku.

Vukomanovićeva je istakla kvalitete Vučkovićeve, koja je, kako je dodala, pokazala da može konstruktivno da doprinese evropskim inegracijama Srbije.

U raspravu se uključila i poslanica SNS Jadranka Joksimović, koja je rekla da joj je "loše da sluša poslanike opozicije koji bacaju drvlje i kamenje jedni na druge".

Ona je rekla i da ne vidi po kojoj logici mesto predsednika Odbora treba da pripadne opoziciji, kao i da nema ništa protiv izbora Vučkovićeve.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić podsetio je da LDP nema razloga da bude nezadovoljan jer su se još prošle godine izjasnili da nisu zainteresovani da vode nijedan odbor.

“Dogovor, iz jula prošle godine od trenutka konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine, je jasno rekao i predstavnik LDP-a je rekao da LDP nije zainteresovan za vođenje nijednog odbora. Tako da možemo da se pozovemo na to. Ne znam šta nije dobro“, kaće Babić.

Vučkovićeva je na mesto predsednika Odbora izabrana za 10 glasova za, protiv je bio LDP, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: