"Moguć zastoj u primeni sporazuma"

Ako Priština ne usvoji zakon o amnestiji nije moguća implementacija briselskog sporazuma, kaže ministar pravde Nikola Selaković.

Izvor: RTS

Petak, 05.07.2013.

08:24

Default images

On je, gostujući na RTS, poručio da bez amnestije nije moguća integracija radnika pravosuđa i policijskih službenika u kosovske institucije.

Problem koji je nastao jer kosovska skupština nije usvojila zakon o amnestiji je mnogo ozbiljniji nego što javnost na to gleda i bez njega nije moguća primena briselskog sporazuma, rekao je Selaković

"Zakon o amnestiji je bio određen kao preduslov implementaciji sporazuma. Ne možemo govoriti o intergraciji radnika pravosuđa u kosovske institucije, kao ni o integraciji policijskih službenika", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, ovakvim postupkom Prištine ulazi se u zastoj primene onoga što je dogovoreno u Briselu, za šta Srbija nije odgovorna. "Svaka izmena zakona koja nije vezana za dogovoreni tekst u Briselu, oko koga smo pregovarali četiri nedelje, lomili koplja i dan i noć, ako se donese bez naše saglasnosti, to bi bilo neprihvatljivo", rekao je ministar pravde.

Kako je objasnio, zakon o amnestiji se donosi kako bi se Srbima garantovala pravna sigurnost i njime se otvaraju vrata za pomirenje Srba i Albanaca i drugih koji žive na Kosovu i Metohije. "Ovim zakonom se štite oni koji nisu poštovali institucije Kosova, koji su pozivali na barikade, na građansku neposlušnost", istakao je Selaković.

Govoreći o jučerašnjem osnivanju privremene Skupštine Kosova i Metohije, koji su osnovali pojedini predstavnici Srba iz pokrajine, ministar pravde je poručio da oni bez saradnje sa svojom državom nikome neće pomoći.

Ministar Selaković je povodom početka pristupnih pregovora sa Evropskom unijom rekao da će se početi od najtežih poglavlja, 23 i 24. "Ključni u pregovorima su prava, slobode, bezbednost i nezavisnost pravosuđa", rekao je Selaković i dodao da je Srbija već ušla u proces "skrininga".

Počeli smo da pišemo strategiju o pravosuđu, strategiju i borbu protiv korupcije. Strategija o pravosuđu će biti usvojen za nekoliko dana, istakao je Selaković. Prema njegovim rečina, država će doneti i akcione planove za sprovođenje zakona jer se kroz bidi šta se sprovodi, a šta ne.

"Ako im nedostaje mehanizam sprovođenja takva zakonska rešenja će morati da budu poboljšana. Ako se ni tada ne primenjuje, onda znači da je bilo nedostatka političke volje", rekao je Selaković.

Kako je objasnio, više od 35 pregovaračkih timova će pregovarati sa EU, a da će u pregovore o poglavljima 23 i 24, osim Ministarstva prave i državne uprave biti uključen i MUP, Vrhovni savet sudstva, udruženja sudija i tužilaca, izvršitelji, uskoro i javni beležnici, kao i civilno društvo.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, on je rekao da rekonstrukcija ne znači promenu "jednog ili dva lica", već da će biti promene državnih sekretara, pomoćnika ministara, direktora preduzeća, kao i drugih službenika. sek, pomoćnici, direktori

"Uveren sam da će ono što je rekao prvi potpredsednik Vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić, da će rekonstrukcija biti sveobuhvatna", rekao je Selaković i zaključio da će pod lupom glavnog odbora naprednjaka biti sva ministarstva koje vode ljudi iz SNS-a

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: