"Euleks prekršio ljudska prava"

Komisija Euleksa jednoglasno je konstatovala da je, tokom prošlogodišnjeg obeležavanja Vidovdana na Kosovu, Euleks u četiri slučaja prekršio ljudska prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2013.

18:22

Default images

Komisija Euleksa za razmatranje ljudskih prava je konstatovala da je Euleks prekršio ljudska prava time što nije obezbedio dovoljno resursa i time što nije obezbedio adekvatnu istragu i pravni lek.

Povodom incidenata za Vidovdan 2012. godine komisija je zaključila da je Euleks u četiri slučaja prekršio ljudska prava, saopštila je Euleksova Komisija za razmatranje ljudskih prava.

Podnosioci žalbi tvrde da su bili žrtve napada, koji su između ostalog uključili bacanje kamenja i Molotovljevih koktela na maloletnu decu koja su putovala autobusima sa Gazimestana ka Gračanici po završetku ceremonija obeležavanja Vidovdana.

Komisija je, kako je saopšteno, utvrdila da Euleks nije dodelio dovoljno resursa kako bi obezbedio da kosovske vlasti i treće strane poštuju ljudska prava prilikom obezbeđivanja Vidovdanskej svečanosti.

U saopštenju Komisije dodaje se da podnosioci žalbi nisu mogli da uživaju u svom pravu na poštovanje privatnog života koje grantuje više članova Evropske konvencije za ljudska prava i Međunarodne povelje o civilnim i političkim pravima.

Pored toga, Komisija je konstatovala da Euleks nije uspeo da sprovede detaljnu i adekvatnu istragu povodom tvrdnji o navodnim kršenjima ljudskih prava.

Komisija je naknadno zaključila da je podnosiocima žalbi uskraćen adekvatan pravni lek za kršenja njihovih ljudskih prava i donela odluku da je bilo kršenja njihovog prava na efektivan pravni lek.

Komisija za razmatranje ljudskih prava u Prištini je održala svoje redovno zasedanje na kojem je razmatrano 18 žalbi a trenutno na Komisiju čeka 27 slučajeva.

Komisija Euleksa za razmatranje ljudskih prava na Kosovu je zadužena da razmatra žalbe pojedinaca koji tvrde da je došlo do kršenja njihovih ljudskih prava od strane osoblja Euleksa.

Tokom prošlogodišnjeg obeležavanja Vidovdana na putu od Gazimestana do Gračanice u Prištini nekoliko autobusa koji su prevozili Srbe među kojima je bilo i dece kamenovano je.

Sličnan incident, ali manjeg obima, ponovljen je i tokom ovogodišnjeg Vidovdana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: