Pregovori da, ali ne zna se kada

Šefovi diplomatija EU saglasni da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom ali i dalje otvoreno kada bi tačno trebalo da počnu. Odluka na samitu EU u petak.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

00:24

Default images

Odluku o tome će doneti lideri EU koji se sastaju krajem nedelje.

U raspravi je napravljena pauza, a očekuje se da u nastavku kasnije popodne ministri EU dodju do jedinstvenog stava o tome da li odluku o samom tehničkom početku pregovora mora doneti Savet ministara ili Evropski savet.

Dopisnik Bete iz Luksemburga, navodi da jedino Nemaačka insistira na tome da Evropski savet (lideri EU) bude organ koji će odlučiti i prihvatiti okvir pravila za pregovore, što treba da izradi Evropska komisija. To bi bio izuzetak od dosadašnje prakse.

Svi ostali ministri su za to da to treba da uradi Savet ministara inostranih poslova.

U raspravi je pružena potpuna podrška početku pregovora sa Srbijom i odato je veliko prizanje i Beogradu i Prištini, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton kao posredniku, za napredak ostvaren u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele saopštio je danas da će odluka o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, biti doneta na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u petak, 28. juna.

"Danas ne očekujte zaključke, konačnu odluku doneće šefovi država i vlada krajem nedelje", istakao je on i naveo da su Beograd i Priština 19. aprila postigli "istorijski dogovor" i pozdravio napore obe strane.

"Primena dogovora teče po planu", izjvio je Vestervele i dodao da će iz Luksemburga otići pravo u Bundestag da bi poslanicima preneo tok današnje rasprave. On je podsetio da je stav Nemačke da pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da počnu pre januara 2014.

Ministri će danas nastaviti raspravu bez Vestervelea, koga će zamenjivati nemački ambasador pri EU, a nakon toga će sastaviti preporuku za početak pregovora, koja medjutim nema istu političku težinu kao zaključci. U dosadašnjoj raspravi ispoljile su se izvesne razlike oko toga šta tačno u tekstu odluke o pokretanju pregovra treeba da stoji, kada je reč o Srbiji i kada je u pitanju Kosovo jer, kako je to konstatovano, treba što više usaglasiti ono što se "odobrava" Srbiji sa onim što se "odobrava" Kosovu, iako je činjenica da su to dva odvojena postupka.

Do sada je većina šefova diplomatija EU tražila da se sam datum početka pristupnih pregovora sa Srbijom utvrdi za oktobar. Nemačka i dalje insistira na januaru, a u nacrtu zaključaka piše da pregovori treba da počnu najkasnije u decembru.

Savet ministara u formatu "opšti poslovi" osim odluke o Srbiji trebalo bi i da utvrdi stav o sklapanju sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, o čemu će konačne odluke doneti vođe EU krajem ove nedelje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je sinoć u Luksemburgu da su Beograd i Priština postigli napredak u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa.

"Zajedno sa komesarom za proširenje (EU) Štefanom Fileom uputila sam pismo članicama Unije o 'napretku u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa Srbije i Kosova'", podsetila je na konferenciji za novinare Ketrin Ešton, koja učestvuje na dvodnevnom zasedanju Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu.

"Naročito sam se usredsredila na dva aspekta napretka - prvo na nepovratnost tog procesa i kvalitativno poboljšanje odnosa", koje se, kako je navela, odnosi na razmenu oficira za vezu i nastavak rada na sprovođenju briselskog sporazuma.

Ona je ranije juče najavila da će se o izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo razgovarati danas.

Komesar za proširenje EU Štefan File pozdravio je na svom tviter nalogu preporuku Saveta ministara EU za otpočinjanje pregovora sa Srbijom i otvaranja pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Pozdravljam preporuku Saveta ministara za početak pregovora što je dokaz kredibiliteta posle neviđenih koraka na normalizaciji", napisao je File.

Savet za spoljne poslove EU juče se sastao na nivou ministara inostranih poslova, pod vođstvom Eštonove, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o otvaranju novog poglavlja o regionalnim politikama.

Eštonova i File uputili su u petak zajedničko pismo članicama EU, u kome traže "jasnu pozitivnu odluku" o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

U četiri stranice dugom pismu u koje je Tanjug imao uvid konstatuje se da su Beograd i Priština postigli "značajan napredak" u normalizaciji odnosa, što je bio uslov koji je Savet postavio u decembru da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

Šefovi diplomatija EU spremni da predlože početak procesa pregovora o članstvu Srbije, saznaje B92. Nije preciziran datum kada bi pregovori mogli da počnu.

Premijer Dačić izjavio je juče da je EU predložila formulaciju da se datum Srbiji odredi najkasnije za decembar, a da se nemački Bundestag zalaže da to bude januar.

Podršku Srbiji iskazao je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, kao i ministri spoljnih poslova Slovačke i Austrije koji smatraju da je početak pristupnih pregovora sa Srbijom način da EU održi datu reč. Optimizam raste i u Beogradu, gde je ambasador Francuske Gzavije Denio izjavio da je Srbija prethodnih meseci pokazala da se opredelila za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: