Litvanija konačno ratifikovala SSP

Litvanski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2013.

11:59

Default images

"Pre nekoliko minuta litvanski parlament je ratifikova Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU," rekao je Tanjugu Rimantos Stankevičijus, zamenik direktora Odeljenja za međunarodne odnose u litvanskom parlamentu.

Litvanija je bila poslednja zemlja koja nije ratifikovala SSP, a današnjom ratifikacijom Sporazum automatski stupa na snagu.

Srbija i EU su potpisale SSP 29. aprila 2009. godine, ali da bi stupio na snagu bilo je neophodno da ga ratifikuju parlamenti svih država članica i Evropski parlament. Do ratifikacije primenjivan je Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji prestaje da važi od trenutka stupanja na snagu SSP.

Dve najvažnije obaveze koje Srbija preuzima SSP-om su uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EU i usklađivanje zakonodavstva Srbije sa pravom EU.
Premijer Srbije Ivica Dačić boravio je u aprilu u Viljnusu, gde je razgovarao sa litvanskim premijerom, koji je tom prilikom rekao da "Litvanija podržava integraciju Srbije u EU", a potom je saglasnost za sporazum dala i predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite i poslala ga na ratifikaciju u parlament.

Mediji su inače ranije ove godine spekulisali da bi Litvanija, koja od 1. jula preuzima predsedavanje EU, mogla da odugovlači ratifikaciju SSP zbog nekih otvorenih pitanja u odnosima sa Srbijom, među kojima je sporna privatizacija Beogradske industrije piva, kao i nadmetanje litvanskog i srpskog kandidata za mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN, koje je na kraju pripalo bivšem šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić nedavno je potvrdio da su nesuglasice sa Litvanijom prevaziđene.

SSP-om se utvrđuju odnosi potpisnica u oblastima političkog dijaloga; regionalne saradnje; slobodnog kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala; pravosuđa i unutrašnjih poslova; konkurencije; finansijske saradnje; usklađivanja zakona i u drugim oblastima.

Srbija ovim preuzima obavezu za uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva s pravom EU. Obaveza Srbije sastoji se u postepenom ukidanju carina na uvoz robe poreklom iz EU u prelaznom periodu. EU, s druge strane, ovim ugovorom potvrđuje slobodni pristup robi iz Srbije na tržište EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: