"Ne" od EU blokira sporazum

Ukoliko ne dobijemo datum za početak pregovora sa EU u junu, to može da izazove blokadu realizacije briselskog sporazuma, smatraju u SPS-u i DS-u.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.06.2013.

15:36

Default images

"Ukoliko ne dođe do tog datuma u svakom slučaju će to da izazove određene konfuzije i tenzije i na neki način blokadu realizacije sporazuma", rekao je poslanik SPS Zvonimir Stević novinarima u republičkom parlamentu.

Ističući da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora 28. juna, Stević je rekao da ima još vremena do tog datuma da se učini dodatni napor sa međunarodnim predstavnicima kako bi Srbija datum tada i dobila.

"Mislim da Srbija to zaslužuje", istakao je Stević navodeći da je u toku živa diplomatska aktivnost i da Vlada Srbije čini napore u razgovoru sa predstavnicima EU.

Srbija, kako je dodao, smatra da je učinila sve ono što je bilo do nje, jer je uslov bio postizanje briselskog sporazuma i plana o njegovoj implementaciji, što je i urađeno.

"Ukoliko do toga ne dođe, biće stvorena i atmosfera nezadovoljstva i na Kosovu i širom Srbije", ocenio je poslanik SPS, koji dolazi sa Kosova i Metohije.

Sličnog mišljenja je i šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović koji je izjavio da nije izvesno da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU što, kako kaže, može imati vrlo negativne posledice po implementaciju briselskog sporazuma.

Ako Srbija ne dobije datum to će sigurno imati vrlo negativne posledice, ne samo po entuzijazam za ulazak u EU, već čini mi se i vrlo loše posledice mogu nastupiti po implementaciju sporazuma sa Prištinom, što je samo po sebi loše i suštinski bi značilo poraz države Srbije, njenog pravnog sistema i političke nomenklature, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, jako je velika greška vezivati pitanje datuma za pitanje Kosova i Metohije, jer je pitanje datuma - pitanje zrelosti ovog društva i mogućnosti da se bori sa svojim ogromnim problemima.

On je rekao i da DS podržava sve napore koji se vode da bi se datum dobio jer on predstavlja značajan iskorak za Srbiju, mogućnost da se uključi u evropske tokove i rast žvotnog standarda.

Potreban nam je okvir koji će pomoći da se te stvari rešavaju od korupcije do nerada institucija. To je vanstranačko pitanje, a sigurno je da postoje pometnje u vlasti i da su oni koji su davali maltene sigurne prognoze o datumu sada značajno reterirali, rekao je Stefanović.

Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić pozvao je, s druge strane, vlast da odustane od "primitivnih metoda pretnji Briselu" da se neće sprovoditi briselski sporazum ako Srbija ne dobije datum za početak pregovora sa EU.

On smatra i da će "nekom vrstom pretnji recipročnim merama ili prekidom sprovođenja sporazuma nastradati Srbija, a najviše nekoliko desetina hiljada Srba severno i južno od Ibra".

"Za Srbiju i njenu vlast najbolje je da odustane od primitivnih metoda pretnji Briselu, kako se neće sprovoditi sporazum ako ne dobijemo datum. Srbija nije zemlja koja u međunarodnim odnosima može bilo kome da preti, zato smo i došli u ovu situaciju. Mi smo u asimetričnoj situaciji jer zavisimo od Brisela", rekao je Đurić.

Đurić je pozvao premijera Srbije Ivicu Dačića da "prestane da se ponaša na neozbiljan način" i dodao da se mesecima moglo čuti da se sporazum sa Prištinom pravi, ne zbog datuma, već što je to unutrašnja potreba Srbije.

"Otkud sad ta ideja Dačića i čitave vlade da osporavaju mogućnost sprovođenja sporazuma? Kakva je korist Srbije od toga", upitao je Đurić.

Prema njegovom mišljenju, izvesno je da je vlada "potrošila sve kredite kod EU" i da je "olako držala da je njena konstruktina politika o kosovskom problemu sama po sebi dovoljna za dobijanje datuma".

"Sada su suočeni sa činjenicom da iz Evrope vrlo jasno dobijaju poruku da to nije dovoljno i da nisu sposobni da pokrenu nijednu unutrašnju reformu. Niko neće pokrenuti pregovore o članstvu sa zemljom koja je bankrotirala ili je na ivici bankrota i to je suština problema", smatra Đurić.

Sve to, dodao je Đurić, pokazuje da vlast u Beogradu uopšte ne razume šta su pregovori o članstvu i da je jedini izlaz, nezavisno od toga "da li će Srbija dobiti žuto, zeleno, trepćuće ili polucrveno svetlo" da posle 28. juna moraju da budu raspisani izbori sa kampanjom koja će biti potpuno drugačija nego prošle godine.

Podsetimo, premijer Srbije i predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da će Srbija biti prevarena ukoliko ne dobije pozitivnu odluku Saveta EU o datumu početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"To zeleno svetlo - nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU, ako to ne dobijemo, mislim da smo prevareni", rekao je Dačić u nedelju u Palati Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: