Bundestag: Pregovori ne pre 2014?

Bundestag će 27. juna odlučiti da pregovori Srbije i EU mogu da počnu najranije 2014, ako Beograd ispuni sve obaveze za normalizaciju odnosa s KiM, saznaje DPA.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.06.2013.

13:11

Default images

Pozivajući se na izvore iz nemačkog parlamenta, nemačka kancelarka Angela Merkel zastupaće takav stav krajem ovog meseca i na samitu Evropske unije, koji konsenzusom treba da odluči o eventualnoj dodeli Srbiji datuma za početak pregovora.

U skladu s takvim stavom, koji su usaglasili parlamentarna većina, Ministarstvo spoljnih poslova i kabinet kancelarke, do kraja godine bi trebalo da bude još jedan samit EU o pitanju dodele datuma Srbiji.

Ukoliko Srbija do tada ne bude ispunila obaveze koje ima prema Kosovu, "onda i pristupni pregovori mogu da počnu tek kasnije", naveli su izvori u Berlinu, a prenose nemački mediji.

Podsetimo, o takozvanom "uslovnom datumu" se govori već duže, a direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević izjavio je proteklog vikenda da očekuje da 28. juna Srbija dobije "zeleno svetlo, a ne datum".

"Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez određivanja bilo kakvog preciznog datuma'', rekao je Pajević za ''Danas'.

I krajem prošle godine je bilo reči o toj opciji, pa su izvori iz Brisela navodili da je moguće da Srbiji bude dat uslovni datum, koji bi podrazumevao da pregovori o pristupanju EU automatski počnu čim se ispune svi postavljeni uslovi.

Što se nemačke strane tiče, odavno je poznato kakvi uslovi su pred Srbijom - opširnije u posebnoj vesti.

Na drugoj strani, premijer Ivica Dačić rekao je početkom nedelje da očekuje datum, a ne "nikakvo zeleno svetlo".

"Ukoliko Srbija ne dobije datum sada, kad je učinila ovoliko za ceo region, kada će onda? Mi smo uradili svoj deo posla, na EU je da li će to vrednovati ili ne", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim u Palati "Srbija".

Datum očekuje i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je, gostujući u "Kažiprstu" na B92, rekao da bi bilo "teško objasniti kako Srbija nije dobila datum".

"Trebalo nam je mnogo energije da se približimo dobijanju datuma. I svi s kojima smo razgovarali, poput Miroslava Lajčaka juče ili naših nemačkih prijatelja, rečeno nam je da je ova vlada za 10 meseci uradila mnogo više od drugih. Na osnovu toga mislim da bi bilo dobro da dobijemo datum, očekujem ga, iako nisam optimista, jer u suprotnom, ne znam kako će nam objasniti ako ga ne dobijemo", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: