Saznajte sve o pristupanju EU

Formiran tim “Evropa – Srbija“ koji će informisati građane o tome šta će se sve menjati u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Nedelja, 12.05.2013.

11:06

Default images

Tim se sastoji od 19 stručnjaka koji se bave pitanjima integracije u Evropsku uniju, a informisaće građane o praktičnim pitanjima u vezi sa postupkom priključenja i samog članstva u Uniji.

Tim čine nezavisni eksperti iz oblasti istorije EU, institucija i procesa odlučivanja u toj asocijaciji država, politike EU o ljudskim pravima, demokratiji i manjinama, biznisa, malih i srednjih preduzeća i ekologije, poljoprivrede, razvoja sela i bezbednosti hrane kao i kulture, obrazovanja i medija.

Ovaj tim trebalo bi građanima Srbije da objasni ono što u protekloj deceniji nije objašnjeno. Sada treba ukazati na neke jednostavne istine u vezi sa Evropskom unijom, kaže direktor vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Milan Pajević.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da su javnosti potrebni jasni odgovori u vezi sa procesom pridruživanja i članstvom, i da oni treba da dospeju do svih građana Srbije, i da je na timu Evropa-Srbija da te informacije prenese.

“Posle 28. juna će seledeće pitanje, nadam se, biti - zašto sve ne završimo za nekoliko nedelja i ne uđemo u septembru u Evropsku uniju? I zato je pred nama veliki posao koji podrazumeva objašnjavanje javnosti zašto imamo poglavlja pregovora, šta su tekovine, norme i standardi Evropske unije“, objašnjava Dežer.

“Zato moramo da informišemo na primer poljoprovrednike o tome šta će se promeniti u njihovim životima, profesionalne vozače o tome šta će se promeniti kod, na primer, tahografa i koje mere bezbednosti će biti uvedene. Moramo građanima da govorimo o praktičnim stvarima u raznim oblastima kakvu korist će imati od procesa pridruživanja i članstva u Evropskoj uniji“, kaže on.

Slični timovi postoje u mnogim evropskim zemljama. Osnivani su obično pre nego što su te zemlje postale članice Unije, ali su nastavili da postoje i posle učlanjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: