Danas je Dan Evrope

Nizom manifestacija u Srbiji će danas biti obeležen 9. maj, Dan Evrope.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.05.2013.

00:13

Default images

Dan Evrope - 9. maj nizom manifestacija biće danas obeležen u Srbiji u organizaciji Delegacije Evropske unije, ambasada članica EU i Vlade Srbije.

Manifestacije povodom proslava Dana Evrope i 63 godine EU namenjene su svim uzrastima "od 7 do 77".

Biće organizovano crtanje o Evropi za mališane, debata sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom i srpskim ministrom prosvete Žarkom Obradovićem za učenike srednjih škola, EU Info dan, Evropski filmski festival i koncert Ramba Amadeusa za sve građane.

Dežer će biti domaćin i tradicionalnog prijema povodom 9. maja, Dana Evrope. Građani Beograda će prvi moći da pogledaju izložbu stripa na temu "Srbija i EU", koja će biti otvorena u petak u Informacionom centru EU.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice današnje EU.

Istog dana, 9. maja, obeležava se i Dan pobede nad fašizmom jer je tog dana 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugog svetskog rata.

Povodom Dana pobede, u Moskvi se organizuje tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu.

Delević: Bez primene sporazuma datum dalji

Gostujući u Vestima TV B92 predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević je kazala da se danas Srbija može nadati početku pregovora o članstvu u EU u skorije vreme, uz uslov da se naprave prvi koraci ka primeni briselskog sporazuma.

"Srbija je danas dosta bliže EU, jer je od 2012. godine i dobijanja mišljenja EK došla u mogućnost da otvori pregovore kada ostvari normalizaciju odnosa sa Prištinom. Potpisivanjem ovog sporazuma taj veliki korak je i napravljen, tako da mi se čini da se, uz uslov da se naprave prvi koraci ka primeni sporazuma, možemo nadati početku pregovora u skorije vreme", rekla je Delević za B92.

Ona je dodala da ne može da veruje da se nakon činjenja tog velikog koraka, kakvo je bilo potpisivanje sporazuma, neće ići dalje u njegovu primenu. "Svakako će sa evropske stranke kretanje u smeru primene biti uslov. Nadam se da će obe strane nastaviti sa primenom", rekla je Delević.

Upitana za podršku gradjana procesu evropskih integracija, Delević je primetila da je Srbija prvi put u situaciji da velika većina partija podržava integracije, kao i da to utiče i na građane.

Ta podrška, kako je objasnila, fluktuira u zavisnosti od dnevno-političkih događaja. "Svaki put kada se desi nešto što podstiče njihov optimizam, ta podrška skoči, a kada se desi nešto što ih podseti na negativno, na uslovljavanje, ta podrška padne", rekla je Delević, uz napomenu da je to ipak najbolje podržan društveni proces u Srbiji.

Govoreći o tome koliko gradjani znaju o evropskim vrednostima, Delević je navela da gradjani, gledajući zemlje EU, vide da i tamo ima problema, ali da je život u njima uređeniji, stabilniji i predvidiviji.

"To što ima problema na obe strane i manje idealizma ne znači da procena racionalnog interesa i dalje nije ista, a to je da jedno ostvrce unutar Evrope, kakav je Zapadni Balkan, treba da bude integrisano", rekla je Delević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: