Košarkaš stručan za koševe i šljive

Mijajlo Grušanović, nekada najbolji košarkaš i 1. strelac jugoslovenske lige koji je svojevremeno odbio da igra u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ne žali ni za čim.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2011.

22:40

Default images

U rodnom Klenju, pored Bogatića živi sa porodicom, obrađuje 15 hektara zemlje i ima farmu svinja.

Iako uveliko gazi petu deceniju, popularni Mikan povremeno zaigra u šabačkom košarkaškom timu, a definitivni oproštaj od igranja najavljuje za 2011. godinu.

"Farmer ubitačnog šuta", "stručnjak za koševe i šljive", tako su pre deceniju i po govorili o Mijajlu Grušanoviću. Dva puta je bio prvi strelac jugoslovenske lige i dva puta najbolji igrač, veteran iz Mačve u 40. godini Spartaku iz Subotice dao je 50 koševa.

Popularni Mikan, najstariji igrač Juba lige, Partizanu i Zvezdi rekao je ne.

"Ne znam šta da kažem, da li sam mogao više ili ne ono što je prošlo neću da se vraćam. Što je bilo, bilo je i neka tako i ostane", kaže Mikan.

Nikada nije napustio rodno Klenje. Zbog seoskog kluba "Duško", gde je igrao fudbal, odbio je poziv košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

U to vreme igrao je i rukomet pa nije izostao ni poziv slavne Metaloplastike. Ipak, sledio je instinkt i ostao je svoj. Na to je posebno ponosna supruga Biljana.

"Nikad mašta ili želja za nečim drugim, životom načinom, u principu - ono što smo želeli, to smo i sami sebi i obezbedili i ostvarili", priča Biljana.

Na večnoj listi strelaca Prve savezne lige stigao je do šestog mesta, a ostaće nepoznato koji su njegovi stvarni dometi kaže bivši saigrač i trener Milovan Stepandić.

"Pred jednu utakmicu, da li je Partizan ili Crvena zvezda, ceo dan je radio teške fizičke poslove na imanju, došao je ovde i Drobnjaka, Tomaševića, Koturovića, sve zajedno izbacio iz igre tako da je pitanje koji su njegovi krajnji dometi da je otišao u neki vrhunski klub i da je zaigrao više, pitanje je tih dometa", rekao je Stepandić.

Danas Mikan vodi računa o porodičnom imanju, obrađuje njivu i plasti seno. Ipak na banderi u dvorištu napravio je koš u nadi da će ga sinovi Mladen i Nemanja u sportu naslediti.

"Trebalo bi da budem bolji od njega, da stignem u Partizan, Zvezdu".

"Ja ću sigurno krenuti tatinim prvim stopama, a to je fudbal, sada sam u Mačvi, a voleo bih da zaigram za Zvezdu".

Lokalni patriota, kakav je oduvek bio, Mikan je trener, a povremeno i igrač u šabačkom košarkaškom klubu.

Oproštaj od aktivnog igranja košarke najavljuje 2011. godine u 50. godini života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: