Rim: Bombe u dve ambasade

Paket-bombe eksplodirale u ambasadama Švajcarske i Čilea u Rimu, teško ranjena dvojica službenika.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 23.12.2010.

15:08

Default images

Italijanska policija je sprovela opsežnu istragu i proveru svih ambasada u Rimu, posle eksplozija, koje je gradonačelnik Rima nazvao "talasom terorizma".

Službenik Ambasade je primio paket koji mu je eksplodirao u rukama. On je odmah odveden u hitnu pomoć, dodaje italijanska agencija. Karabinjeri su odmah došli do zgrade Ambasade Švajcarske, koja je u severnom delu grada, i počeli istragu.

Za napade za sada niko nije preuzeo odgovornost, ali policija i italijanski zvaničnici dovode ove eksplozije u vezu sa događajem prošlog meseca u Grčkoj, kada su pripadnici krajnje levičarske grupe poslali pakete s bombama u predstavništva stranih vlada i ambasade u Atini.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni rekao je da iza eksplozija u Rimu najverovatnije stoje anarhisti i da na takav zaključak upućuje niz elemenata u dosadašnjoj istrazi, a kao mogući napadači navode se i ekoanarhističke grupe.

Paket pošiljka je dostavljena u ambasadu Švajcarske u centralnoj rimskoj četvrti Barioli, eksplodirala je nešto posle 12 časova. Jedini nastradali je službenik na prijemnici, Švajcarac star 53 godine. Paket bomba mu je eksplodirala u rukama dok ju je otvarao budući da je došla kao božićna poklon čestitka ali bez kartice sa imenom osobe kojoj je namenjena. Čovek je hitno prebačen u bolnicu i verovatno će ostati bez leve šake.

Skoro istovremeno pošiljka iste vrste je eksplodirala u Ambasadi Čilea, takođe u centralnom delu Rima. I u ovom slučaju postradao je službenik na prijavnici.

Usledila su i dva anonimna poziva s najavama eksplozija podmetnutih bombi u dve sale opštine Rim, u kojima se održavao interni konkurs s preko 400 osoba. Srećom pozivi su bili lažni.

Podvači se da je sada u švajcarskim zatvorima više italijanskih anarhičara među kojima su i tri njihova lidera. U momentu hapšenja zatečeni su sa velikom količinom eksploziva.

Prema oceni analitičara, pakete s eksplozivom najverovatnije su poslale levičarske ili revolucionarne grupe, a ne islamistički ekstremisti, iako su ovog meseca upozorili da teroristička mreža Al Kaida, tokom božićnih praznika, planira napade u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama.

"Ovo je talas terorizma protiv ambasada", rekao je novinarima gradonačelnik Rima Đani Alemano.

Oboje povređenih radili su na prijemu pošte u svojim ambasadama, a paketi su im eksplodirali u rukama pri pokušaju da ih otvore.

"Sarađujemo sa stručnjacima za eksploziv, kako bismo osigurali da nijedan paket ne otvori neiskusna osoba. Tek treba da otkrijemo prirodu ovih događaja, zbog čega su sve ambasade pod nadzorom", rekao je šef italijanske policije Frančesko Taljente.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini osudio je incident, karakterišući ga kao ozbiljnu pretnju za diplomatske misije u Rimu, ali je pozvao građane na smirenost i izbegavanje panike.

Početkom novembra, grčki radikalni anarhisti poslali su 14 poštanskih paketa sa eksplozivom u strane ambasade u Atini, kao i francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju. Dva paketa su eksplodirala, ali povređenih nije bilo.
Svajcarska ambasada (Tanjug)
Za ove napade odgovornost je preuzela ekstremistička grupa "Zavera vatrenih ćelija", koja je pozvala svoje pristalice u Grčkoj i drugim zemljama da preduzmu slične akcije.

Grčka policija saopštila je danas da su u prošlosti preduzimane akcije "solidarnosti" između grčkih i italijanskih militantnih grupa i da nije isključeno da su i današnji incidenti posledica te saradnje.

Prva bomba eksplodirala je oko podneva u Ambasadi Švajcarske, a muškarac koji je otvorio paket ima tešku povredu leve ruke, ali njegov život nije ugrožen, saopštio je švajcarski ambasador u toj zemlji Berbardino Regaconi.

Regaconi je podsetio da je švajcarska ambasada u Atini bila među onima koje su u novembru primile pismo sa eksplozivom i da je eksplozivna naprava pronađena ispred zgrade ambasade početkom oktobra.

Tri sata kasnije, paket s bombom eksplodirao je i u čileanskoj ambasadi, gde je lakše povređen administrativni radnik.

Čileanski ambasador Oskar Godoj je rekao da je pošiljka bila veća od pisma i manja od paketa i da je bila adresirana na atašea za kulturu.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je da je sumnjiv paket pronađen i u Ambasadi Ukrajine, ali je portparol ambasade Jevhen Mitskevič saopštio da je paket proveren i da nije pronađen nikakav opasan materijal.

U italijanskom metrou u utorak je, ispod sedišta, pronađen sumnjiv paket sa žicama i praškom sličnim cementu, ali je policija otkrila da nije opasan jer u njemu nije bilo mehanizma koji bi izazvao eksploziju.

U Italiji su prošle sedmice održani masovni antivladini protesti, koji su na nekim mestima prerasli u okršaje između policije i demonstranata, ali za sada nema dokaza da oni imaju veze sa današnjim incidentima.

Pre dva dana je u rimskom metrou nađena bomba ispod sedišta voza, ali su italijanski zvaničnici posle istrage rekli da bomba nije bila kompletna i da ne bi mogla da eksplodira. Italijanski mediji navode da je moguće da su u pitanju ekoteroristi.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini osudio je podmetanje bombe u ambasadama i izrazio solidarnost sa diplomatama i zaposlenima u ambasadi.

"Izražavamo punu solidarnot sa Ambasadom Švajcarske i njenim osobljem i čvrsto osuđujemo nasilje kome su bili izloženi", rekao je Fratini.

Podsetimo, u Atini su početkom novembra izvedeni slični napadi paket-bombama na ambasade Švajcarske, Bugarske, Rusije, Čilea i Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: