Episkop Teodosije umesto Artemija

Lipljanski episkop Teodosije izabran je za novog vladiku raško-prizrenske eparhije, odlučeno je na Saboru SPC.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2010.

01:19

Default images

Budući da je Sabor u toku, ovo je bilo prvo obraćanje javnosti, tako da novinari nisu još imali prilike da saznaju šta će biti sa penzionisanim vladikom Artemijem, koji je pretio osnivanjem nove crkve.

Pre dve godine, vladika Artemije je smenio tadašnjeg lipljanskog episkopa Teodosija, zbog, kako se tada navodilo, nediscipline.

Vladika Teodosije zamenio je penzionisanog vladiku Artemija na čelu raško prizrenske eparhije. Ovo je jedna od prvih odluka jesenjeg zasedanja Sabora SPC, koja je mimo uobičajenih protokola, saopštena na konferenciji za novinare u sred zasedanja.

Crkveni portparol vladika Irinej Bulović saopštio ime novog Episkopa, naglašavajući da je Vladika Artemije proletos trajno razrešen.

"Potrebno je da eparhija diše punim plućima, da živi punim životom pogotovo što je suočena sa mnogim problemima, teškim izazovima kao što svi znamo i zato je Sabor smatrao da je potrebno da se ta eparhija popuni redovnim episkopom s punom odgovornošću", rekao je Bulović.

Međutim, novinari nisu mogli da pitaju da li je na ovaj način, vrh SPC-a i zvanično odgovorio penzionisanom Vladici Artemiju, koji je zapretio osnivanjem nove crkve, ukoliko ne bude vraćen na čelo te kosovske eparhije.

Interesantno, upravo je Artemije pre dve godine smenio Teodosija s funkcije vikarnog episkopa zbog, kako se tada navodilo, nediscipline.

Verski analitičar Živica Tucić veruje da vladika Artemije sada pred sobom ima dva puta – jedan je da ostane pri tvrdom stavu, napusti SPC i osnuje svoju crkvu, a drugi, i po Tuciću mudriji, je da posluša Patrijarha.

"Svaki episkop mora da poštuje autoritet najviših organa a posle ima mogućnost da eventualno ispravi neke odluke, tako da ako episkop Artemije prihvati odluke koje je doneo vrh cvrkve onda ya njega u okviru srpskog pravoslavlja ima mesta on ima zasluga i treba da ih sačuvamo u dobroj uspomeni", smatra Tucić.

Inače, vladika Teodosije je, nakon diplomiranja na Teološkom fakultetu u Beogradu, postao iskušenik u manastiru Crna Reka kod Novog Pazara, pod rukovodstvom tadašnjeg igumana Artemija.

U tom manastiru je zamonašen i dobio je monaško ime Teodosije.

Tucić smatra da je izbor lipljanskog vladike Teodosija za episkopa raško-prizrenskog jako dobra vest i da će on uspostaviti saradnju sa međunarodnim institucijama na Kosovu.

Tucić je rekao da je vladika Teodosije na Kosovu od osamdesetih godina i da "dobro poznaje sredinu, tamošnje ljude i njihove teškoće".

"Vladika Teodosije je komunikativan, neposredan čovek, što će sigurno pomoći da uspostavi odgovarajuće kontakte sa međunarodnim institucijama", rekao je Tucić i dodao da "boljeg rešenja skoro da i nije bilo".

Sabor SPC nastaviće zasedanje i trećeg dana. Očekuje se da će se upravo tada na dnevnom redu naći takozvani "slučaj Artemije", pa i sam penzionisani Vladika. Sabor će nastaviti da se bavi i reorganizacijom eparhija, a kako kaže vladika Irinej Bulović, deo tog posla već je bio na dnevnom redu. Sabor je takođe uputio apel svima da doniraju novac za obnovu manastira Hilandar.

Vladika Artemije još nije pozvan na Sabor

Vladika Artemije, koji je, podsetimo, penzionisan zbog sumnje da je umešan u finansijske malverzacije u raško-prizrenskoj eparhiji, nije prisustvovao jučerašnjem početku Sabora.

Međutim, uprkos zabrani, ispred zgrade Patrijaršije okupile su se njegove pristalice koje je predvodio raščinjeni monah Antonije Davidović.

On je juče priveden u policijsku stanicu Stari grad, odakle je pušten pošto je platio kaznu od 10.000 dinara.

Poznavalac crkvenih prilika Jovan Janjić objašnjava za B92 da okupljanje Artemijevih pristalica predstavlja odraz dešavanja u crkvi od njegovog penzionisanja.

“Monah Antonije je verovatno bio jedan od organizatora ovog skupa i verovatno ga je zato i policija privela. Da li je bilo samoinicijativno od strane policije ili u dogovoru s predstavnicima Sinoda, to nije poznato. Vladika Artemije još nije pozvan na Sabor, verovatno će biti pozvan da dođe pošto će se raspravljati oko situacije koja je nastala oko njegovog padanja sa eparhije raško-prizrenske”, kaže Janjić.

Inače, poslednjih mesec dana Antonije Davidović je već jednom privođen, zbog toga što se pojavio na skupu protiv hapšenja protivnika gej parade, koji je takođe bilo zabranjen. Tada je pušten sa slobodu bez izvođenja pred prekršajnog sudiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: