I Srbija i Hrvatska u projektu NE?

Bugarska vlada pozvala je Srbiju i Hrvatsku da učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu, javljaju bugarski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

07:07

Default images

Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, i Jadranki Kosor, premijerki Hrvatske, obratio se službeno tim povodom bugarski premijer Bojko Borisov sa zahtevom da odgovore do 13. novembra.

U pismima Tadiću i Kosorovoj, Borisov je pozvao Srbiju i Hrvatsku da učestvuju u izgradnji nuklearke kao deoničari sa udelima od jedan, jedan i po ili dva odsto.

Kako je objavila novinska agencija novinite.com, bugarski premijer Bojko Borisov otkrio je da je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o projektu NE Belene.

Po rečima bugarskog premijera, “učešće Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo osigurano”.

U Ministarstvu energetike kažu da pismo nisu dobili, ali da “pozitivno gledaju na sve regionalne projekte”.

„Dok ne dobijemo zvaničnu ponudu od Bugarske za gradnju NE Belene, međutim, ne možemo konkretno da se izjasnimo“, kažu u Ministarstvu energetike, prenosi beogradski "Blic".

NE Belene trebalo bi da gradi ruska državna firma “Atomstrojeksport”, ali postoje problemi oko cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: