Petak, 05.11.2010.

07:32

Proizvođači mleka predlažu rešenja

Nezadovoljni stanjem u kome su, proizvođači mleka pokušali su da traže pomoć u Skupštini. Članovima Odbora za poljoprivredu predstavili su svoje predloge.

Izvor: B92

Default images

Proizvođači ističu da je potrebno da zakon jasno definiše načine na koje država pomaže poljoprivrednicima.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede pozdravili su njihove ideje, ali im ništa konkretno nisu obećali. Prosečna farma u Srbiji, ako se ne računa Albanija, najmanja je u Evropi.

Proizvođači mleka svakodnevno napuštaju posao, jer on već godinama donosi samo gubitke. Rešenje je jasna i dugoročna pomoć države da se proizvodnja mleka podigne na noge.

Premije za mleko treba da dobijaju svi, bez obzira na veličinu proizvodnje, a neophodne su i subvencije za obnavljanje stada, navode u udruženju proizvođača mleka.

"U suštini je otprilike da se sada postigne jedan konzistentan ambijent koji će garantovati proizvođačima barem na nekih deset godina, na šta oni mogu da računaju, bez obzira ko bio ministar, koja politička opcija preovlada.To da bude nešto što će važiti prosto da bi ljude pokušali da vratimo na taj posao i da nađu interesa da se bave tim poslovom, računajte sve i da ga sutra donesemo trebati minimum tri godine da stočni fond počne da se obnavlja“, objašnjava Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mleka Srbije.

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine ide i korak dalje i traži pomoć poslanika u podnošenju prijava protiv "Denjub fud grupe“ zbog zloupotrebe monopolističkog položaja pri otkupu mleka.

"Tražimo od skupštinskog odbora da u ime proizvođača mleka zatražite obeštećenje proizvođača od strane 'Denjub fud grupe' i da nas odbor podrži i obrati se svim nadležnim organima sa zahtevom da se proveri kako i na koji način je 'Denjub fud grupa' došla u posed novosadske, odžačke, šidske, pančevačke, sremskomitrovačke mlekare . U većini slučajeva zatvorene, a proizovđači nisu dobili nijednu akciju“, kaže Sanja Bugarski, iz Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Predstavnici Ministarstva poljoprivede hvale predloge proizvođača. I oni su za veći agrarni budžet i za više subvencija. Spremni su da o svemu razgovaraju, ali ništa ne obećavaju, jer Vlada i Ministarstvo finansija su ti koji određuju kuda ide koliko novca.

"Nadam se da ćete me razumeti, vrlo je nezahvalno govoriti, budući da se trenutno raspravlja o rebalansu za 2010. godinu. Vrlo dobro znate da je i kada se razgovara o budžetu za 2011. godinu, vrlo je nezahvalao i sada govoriti i obavezati se na nešto što ne znamo da li uopšte možemo da ispunimo“, smatra Miloš Milovanović, iz Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači se, prema najavama Ministarstva poljoprivrede, mogu nadati da će u budućnosti premije za mleko dobijati svi bez obzira na veličinu farme, ali samo za proizvodnju do tri miliona litara mleka po tromesečju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: