Klintonova: Neslaganje oko Kosova

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton ponovila je, nakon susreta s predsednikom Srbije, da postoje pitanja o kojima se Srbija i SAD ne slažu, kao što je Kosovo.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.10.2010.

18:30

Default images

Ona je navela da bi u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine trebalo rešavati "svakodnevna pitanja".

Ipak, Klintonova je kazala da je rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija osnov za dijalog koji može da doprinese poboljšanju.

Prema rečima američke državne sekretarke Hilari Klinton, u tom dijalogu trebalo bi rešavati svakodnevna pitanja.

Ona je kazala da će dijalog Beograda i Prištine pomoći narodima Kosova i Srbije i imati pozitivan uticaj na odnose Srbije sa susedima, Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Odluka Generalne skupštine može da postane osnova za dijalog i doprinese dobrobiti naroda Kosova i Srbije", rekla je Hilari Klinton na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa predsednikom Tadićem.

Tadić: Hoćemo dijalog bez odlaganja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom i da želi da on počne što pre bez odlaganja.

On je kazao da Srbija poštuje legitimna prava albanskog naroda, ali da takođe brani i svoja legitimna prava.

"Srbija je podnošenjem rezolucije sa 27 evropskih zemalja pokazala da je prviržena dijalogu i želi da dijalog počne što pre, jer samo kroz dijalog možemo da rešimo konflikt koji između Srba i Albanaca traje više od 150 godina", rekao je Tadić.

Srbija želi da do rešenja za Kosovo dođe mirnim i diplomatskim putem, rekao je Tadić i naveo da dijalog treba da obuhvati sva pitanja koja se tiču života na Kosovu.

On je rekao da Srbija želi da razgovori sa Prištinom počnu što pre i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je u razgovoru sa Hilari Klinton da je Vlada Srbije uverena da je dijalog Beograda i Prištine jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, saopštila je pres služba Vlade.

Srbija je spremna da razgovori počnu u skladu sa nedavno usvojenom rezolucijom u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, naveo je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: