Klintonova: Srbija da bude lider

Srbija ne samo što može da bude članica Evropske unije, nego i lider u Evropi, poručila je Hilari Klinton nakon susreta sa Borisom Tadićem.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

16:05

Default images

Hilari Klinton i Boris Tadić saglasili su se danas u Beogradu da Srbija i SAD treba da grade partnerske odnose na novim temeljima, posle mnogo godina nesporazuma.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Srbija i na današnjem sastanku potvrdila odlučnost da gradi strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednik Srbije Boris Tadić je podsetio da je dolazak Klintonove u Beograd druga bilateralna poseta jednog visokog američkog zvaničnika koja omogućava da Srbija i SAD grade odnose na novim temeljima.

Tadić je kazao da je uloga Sjedinjenih Američkih Država apsolutno nezaobilazna u globalnoj i u regionalnoj politici.

On je zahvalio američkoj državnoj sekretarki za dolazak u Srbiju, navodeći da su izazovi sa kojima se Srbija suočava "izazovi za koja su nam potrebna partnerstva i saradnja sa najvećim silama, a SAD to svakako jesu".
(FoNet)
Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je da su Sjedinjene Američke Države posvećene radu sa Srbijom kako bi Beograd postigao svoj cilj - ulazak u Evropsku uniju.

Srbija je suočena sa izazovima, ali je Beograd na putu ka jačem partnerstvu sa evroatlanskom zajednicom i susedima, rekla je Klintonova. Ona je kazala da su SAD zainteresovane za mir i napredak regiona, koji se kreće ka Evropskoj uniji.

Zajednički interes svih nas je u miru i napretku ovog regiona i podržavamo sve zemlje regiona da što pre uđu u EU, ali nijedna zemlja nije učinila napora koliko Srbija da bi se približila Evropi, ocenila je Klintonova.

Prema njenim rečima, evropske integracije zahtevaju jako vođstvo, a predsednik Tadić je to obezbedio.

"Verujemo u potencijal Srbije. Ubeđeni smo da Srbija može ne samo da postane član Evropske unije, već i lider u Evropi", rekla je Klintonova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Na konferenciji za novinare bilo je reči i o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu, kao i o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine. Takođe, Klintonova i Tadić osvrnuli su se i na nerede u Beogradu tokom održavanja "Parade ponosa", o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i predsednik Srbije Boris Tadić razgovarali su danas u Palati Srbija nešto duže od jednog sata. Nakon razgovora "u četiri oka", njima su se pridružili članovi državnih delegacija.

Doček, sastanci, pojačana bezbednost

Državnu sekretarku SAD Hilari Klinton na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović.
Doèek Klintonove na aerodromu ''Nikola Tesla'' (Tanjug)
Nešto posle 15.30 ispred Palate Srbija na Novom Beogradu dočekao ju je predsednik Srbije Boris Tadić, nakon čega je počela serija razgovora.

Prema najavama iz Vašingtona, Klintonova je donela poruku podrške državnom vrhu Srbije u procesu evrointegracija, a razgovaralo se i o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine. Američka državna sekretarka u Beogradu se sastala i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Sastanku iza zatvorenih vrata prisustvovali su i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i potpredsednici Vlade Srbije Mlađan Dinkić, Božidar Đelić i direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik i pomoćnik državne sekretarke za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon.

Takođe, Hilari Klinton se sastala i sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, kao i sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Svi razgovori vode se u Palati Srbija oko koje je primetno pojačano prisustvo policije i žandarmerije, a okolne ulice zatvorene su za saobraćaj kao i za pešake neposredno pre dolaska američke delegacije. Za izveštavanje o prvoj poseti Hilari Klinton Srbiji akreditovano je oko 200 domaćih i stranih novinara.

Nakon razgovora sa državnim zvaničnicima Hilari Klinton bi tokom večeri u Beogradu trebalo da se sastane i sa predstavnicima nevladinog sektora.

Prvu posetu regionu, koju je počela u ponedeljak uveče u Sarajevu, Hilari Klinton završava u sredu na Kosovu, razgovorima sa zvaničnicima u Prištini i predstavnicima Srba u Gračanici, odakle zatim putuje u Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: