Tadić: Država moćnija od kriminala

Predsednik Boris Tadić smatra da je Srbija jača od svake kriminalne strukture, ali da je njen kapacitet za borbu protiv kriminala uspostavljen ove godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

13:32

Default images

Otvarajući konferenciju o organizovanom kriminalu, on je rekao da je većina mafijaških bosova iza rešetaka, a da to čeka i one koji su trenutno van domašaja pravde.

Tokom konferencije Srbija će potpisati više bilateralnih sporazuma sa zemljama u regionu o saradnji u okviru borbe protiv organizovanog kriminala.

Srbija pre i posle petog oktobra 2000. godine nije ista, kaže Boris Tadić. On je naveo da je organizovani kriminal u poslednjih deset godina doživeo snažne udarce i obećao da će Srbija nastaviti da bude, kako je rekao, "udarna igla“ u toj borbi.

Saradnja zemalja u regionu poslednjih godina, a posebno saradnja koji ostvaruju Srbija i Hrvatska, već je donela rezultate na tom polju, kaže Tadić

"Danas u Srbiji svi oni koji su eminentni šefovi mafije jesu u zatvoru, oni za koje je završen sudski proces, sudski proces se otvara protiv još nekolicine takvih najmoćnijih predstavnika organizovanih kriminalnih grupa, pre ili kasnije i oni će biti u zatvoru, jer je država moćnija od svake kriminalne strukture i ovo je moja lična poruka svima njima“, kaže Tadić.

Regionalna saradnja je ključ za borbu proitiv organizovanog kriminala i ona se odvija mnogo intenzivnije nego što se to vidi u javnosti, smatra minsitar policije Ivica Dačić.

"Upravo su uspesi naše saradnje priznanje uspešnosti doasadašnjeg puta i pokazatelj daljeg pravca koji treba da se odredi s EU i drugim međunarodniom faktrorima“, kaže Dačić.
(Tanjug)
Organizovani kriminal ima posebnu tezinu na zapadnom balkanu, jer predstavlja put ka krajnjem tržištu – Evropskoj uniji, smatra ministarka pravde Snežana Malović.

Zbog toga, pored sporazuma o izručenju, koji je Srbija potpisala s Hrvatskom, a ovih dana bi trebalo to da uradi i s Crnom Gorom, Malovićeva ima nove ideje.

"Logičan sled saradnje država zapadnog Balkana je ostvarivanje ideje zaključivanja balkanskog ili regioanlog naloga za hapšenje, kojim bi se olakšalo procesuiranje krivičnog dela organizovanog kriminala i korupcije, ali i ratnih zločina“, predlaže Malovićeva.

Prvi čovek EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je za Uniju veoma važna borba zemalja zapadnog Balkana protiv organizovanog kriminala. Na kritike predsednika Tadića, da Unija ne čini dovljno da pomogne napore zemalja zapadnog Balkana, Dežer kaže da je do sada puno urađeno i navodi da će ta saradnja biti unapređena.

„Imamo zajednički interes u toj borbi i mislim da je Tadić mislio na potrebu da se pojača međusobna saradnja. Mi dajemo svoj odgovor na takav zahtev i mislim da je taj odgovor i sada efikasan, imamo zajedničke programe koji su u toku i sve zemlje članice su posvedočene tom cilju“, rekao je Dežer.

Dvodnevnoj ministarskoj konferenciji, koja se održava u Palati Srbija, prusustvuju predstavnici svih zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunije, Albanije, Mađarske, kao i predstavnici EU, OEBS-a i drugih organizacija.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: