Ombudsman: Postupak zbog propusta

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuće postupak protiv Ministarstva za ljudska i manjinska prava radi utvrđivanja propusta u izboru nacionalnih saveta.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.08.2010.

14:35

Default images

Ombudsman će ispitati proces zbog sumnje da su mogla biti ugrožena prava nacionalnih manjina.

Janković navodi da su poverenik za informacije od javnog značaja i poverenica za zaštitu ravnopravnosti ustanovili propuste u pravljenju biračkih spiskova i konstituisanju nacionalnih saveta.

Ministarstvo je napravilo Poslovnik za konstituisanje nacionalnog saveta Bošnjaka kojim je samo za to telo bila predviđena verifikacija dve trećine mandata.

Nedavno je taj Poslovnik i izmenjen.

Zaštitnik građana Saša Janković je reagovao i pošto je ustanovljeno da su u biračke spiskove nacionalnih manjina građani upisivani bez ikakvog znanja i prethodno datih ovlašćenja.

“Postupak je bio takav da je mogao po upustvu da bilo ko dođe i prijavi nekog. Nije se tražilo bilo kakvo ovlašćenje i ishod toga je da imamo mnogo poznatih slučajeva gde imamo građane koji su mimo svoje volje upisivani u spiskove”, objasnio je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić već je podneo 12 krivičnih prijava protiv NN lica zbog neovlašćenog prikupljanja, korišćenja i faslifikovanja podataka.

“Ministar (za ljudska i manjinska prava Svetozar) Čiplić je pokazao spremnost na saradnju i kaze da je interes ministarstva bude preispitan i verujem da ce krajnji ishod svega biti ono što je svrha potpunije efikasnije i ravnopravnije ostvarivanje prava nacionalnih manjina”, kaže Saša Janković.

Zaštitnik građana kaže da je pokretanje postupka protiv Ministarstva za ljudska i manjinska prava neophodno, kako u buduće izbore niko ne bi mogao da posumnja.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava su za B92 rekli da nikakav zvaničan dokument o pokretanju postupka nije stigao, pa ne mogu ni da reaguju na navode medija.

Postupak koji će biti vođen nikako ne znači da če biti razmatrana legitimnost izbora.

Da bi se ponovili izbori za savete nacionalnih manjina potrebno je da sud oceni da su oni bili nelegalni i nelegitimni.

12 krivičnih prijava

Posle više upozorenja da može biti zlupotreba podataka o ličnosti pri upisu u poseban birački spisak i kontrole, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo je 12 krivičnih prijava protiv N.N. lica zbog neovlašćenog prikupljanja, korišćenja i faslifikovanja podataka.

"Postupajujći po prijavi građanina A. H. koji je upisan u poseban birački spisak iako to nikada nije tražio, utvrdio sam da je samo u taj spisak upisano još 37 ljudi koji to nisu tražili. Posle provere u nekoliko najvećih gradova podneo sam 12 krivičnih prijava", kazao je Šabić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić tražila je izmenu Poslovnika za konstituisanje nacionalnog saveta Bošnjaka kojim je samo za to telo bila predviđena verifikacija dve trećine mandata.

"Ministarstvo je postupilo po preporuci i otklanjanjem te diskriminišuće odredbe moj posao je završen", kazala je Petrušićeva.

U četvrtak novi Pravilnik

Ministarstvo je najavilo da će na svom sajtu u četvrtak objaviti novi poslovnik za Bošnjake bez sporne odredbe.

Posle toga biće zakazana nova konstitutivna sednica na kojoj će, prema navodima iz Ministarstva, u skladu sa Ustavom i Zakonom o izboru narodnih poslanika, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina.

Ustav Srbije u članu 101 predviđa da se Narodna skupština konstituiše potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Zakon o izboru narodnih poslanika, na čiju se supsidijarnu primenu pozvao ministar Čiplić, ne utvrđuje kvorum za konstituisanje skupštine.

Obredba o dve trećine potvrđenih mandata za konstituisanje postoji u Zakonu o Narodnoj skupštini, u kojem se navodi da je "Narodna skupština konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Taj Zakon je, međutim, usvojen posle Zakona o izboru nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Na izborima 6. juna Bošnjačka kulturna zajednica glavnog muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista bliska Sulejmanu Ugljaninu 13, a Bošnjački preporod blizak Rasimu Ljajiću pet mandata.

Savet (Veće) trebalo je da bude formiran 7. jula, ali poslovnikom koji je dan ranije izdalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za konstituisanje tog saveta predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata, dok za ostale savete taj uslov nije bio naglašen.

Bošnjačka kulturna zajednica najavila je bojkot i nove konstitutivne sednice i novih izbora, a Ministarstvo je proglasilo neregularnim veće konstituisano 7. jula.

Preporod je najavio da će prisustvovati novoj konstitutivnoj sednici, a Lista je tražila nove izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: