"Utvrditi istinu o Vujasinovićevoj"

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da su u toku provere svih činjenica i podataka u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 02.06.2010.

15:17

Default images

"Politika" je objavila delove dnevnika Ratka Mladića koji je kao ubice Vujasinovićeve označio ubijene kriminalce Gorana Vukovića i Dušan Malovića.

"Krivično delo je kvalifikovano kao ubistvo i policija radi na indentifikaciji počinilaca ovog dela tako da su već u toku provere svih činjenica i podataka koji su ovih dana objavljene u javnosti", kaže Zorić.

Zorić je ukazao da je predmet ubistva Vujasinovićeve u pretkrivičnoj fazi postupka i da zbog toga ne može da iznosi u javnost više detalja i napomenuo da državni organi rade na tom slučaju.

Ministarka pravde Snežana Malović poručila je ranije danas da tužilaštvo treba da uzme u obzir sve činjenice koje mogu da doprinesu rasvetljavanju smrti Vujasinovićeve. Ona je rekla da se zalaže za to da se u slučaju Dade Vujasinović najzad utvrdi istina i dođe do daljeg postupka procesuiranja počinilaca tog krivičnog dela.

"Svaka informacija koja može da doprinese rasvetljavanju bilo kog krivičnog dela je indikativna i tužilaštvo treba da je proverava", rekla je ona komentarišući pisanje "Politike" o tom slučaju.

Malovićeva nije želela da komentariše konkretna imena iz beleški Ratka Mladića, koje je prenela "Politika", a koja se povezuju sa smrću Dade Vujasinović, navodeći da je to posao za Tužilaštvo i da kao predstavnik izvršne vlasti ne želi da utiče na rad te pravosudne institucije.

"Politika" je danas objavila prepis iz rokovnika Ratka Mladića sa natpisom "Vojni muzej". Zabeležen je u utorak, 25. oktobra 1994. u Banji Dvorovi. List navodi da Mladić u rokovniku umesto imena i prezimena sagovornika piše "zemljak" (Budiš (precrtano) "Krajišnik".

"U sprezi sa Mićom je Goran (precrtano) Dušan Malović koji je u vezi sa Vuković Goranom (ubica je Ljube Zemunca i vodka mafije u Beogradu). Oni su ubili novinarku Dadu Vujasinović, oni su spremni na sve... Kafić na Dedinju Metod u njemu se sastaju Mićo i Vuković i kafić se isprazni kada oni razgovaraju... Mićo govori da je šef podzemlja i nadzemlja u Bgd... Mićo se falio kako je doveden da sruši Lukića i Vas, što je bila igra M. Krajišnika. Krajišnik Vas ortodoksno ne podnosi", stoji u tom prepisu.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije u 1.30 sati.

Prilikom uviđaja na licu mesta, istražni organi su pored novinarkinog beživotnog tela pronašli i lovačku pušku njenog oca iz koje je, navodno, počinila samoubistvo.

NUNS: Ispitati navode iz beležaka

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od Republičkog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova da ispitaju navode iz Mladićevog dnevnika koji se odnose na okolnosti i moguće krivce za smrt novinarke Radislave Dade Vujasinović.

NUNS traži i da se dnevnici učine dostupnim javnosti, nadležnim organima, porodici, pravnim zastupnicima roditelja Dade Vujasinović i NUNS-u kako bi se izbegle medijske spekulacije i obezbedila objektivna istraga koja će rezultirati pronalaženjem ubica Dade Vujasinović.

NUNS je u saopštenju podsetio da je početkom prošle godine Okružno tužilaštvo u Beogradu, punih 14 godina posle smrti Dade Vujasinović, podnelo policiji zahtev za obnavljanje istrage o njenoj smrti koja je prvobitno kvalifikovana kao samoubistvo.

Udruženje podseća i na izjavu ministra policije Ivice Dačića, povodom 16 godina od njene smrti, da je nakon stupanja na dužnost razgovarao sa prethodnim ministrom Draganom Jočićem, koji ga je obavestio da je policija završila istragu o svim slučajevima ubistva novinara i da je Tužilaštvo na potezu.

"Podsećamo i da je Tužilaštvo navelo da je istraga smrti Dade Vujasinović u policiji", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: