Tribunal bez komentara o Mladiću

Tribunal u Hagu nema komentar na, kako navodi, "spekulacije" o tome da će porodica Ratka Mladića tražiti od beogradskog suda da Mladića proglasi mrtvim.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

13:48

Default images

"Ne možemo se upuštati u komentarisanje spekulacija", izjavila je predstavnica suda Nerma Jelačić.

I predstavnica glavnog tužioca Olga Kavran rekla je da nema komentar na pisanje beogradskih medija o nameri Mladićeve porodice.

Praksa Tribunala pokazuje da se, čak i kada postoje dokazi o smrti optuženog, optužnica povlači uz mogućnost da bude ponovo aktivirana, sve dok postoji i najmanja mogućnost da je optuženi živ.

Tribunal je tako postupio u slučaju bosanskog Srbina Gorana Borovnice koji je 1995. bio optužen za zločine nad nesrbima u Prijedoru.

Pošto je dobilo dokumente da se Borovnica smatra mrtvim još od 1996. godine, haško tužilaštvo je 2005. podnelo zahtev za povlačenje optužnice, napomenuvši da, "iako ima neke informacije koje sugerišu mogućnost da je Borovnica još živ", to nije moglo da potvrdi.

Donoseći odluku o povlačenju optužnice, sudija Kevin Parker ostavio je otvorenom mogućnost da optužnica bude ponovo aktivirana "ako se pokaže da je optuženi još živ", što bi omogućilo da njegov krivični progon sprovedu "relevantne pravosudne vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: