Oslobađajuća presuda za "Kofer"

Bivši viceguverner Narodne banke Dejan Simić i visoki funkcioner SPS-a Vladan Zagrađanin osobođeni su svih optužbi za mito u aferi “Kofer“.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2010.

14:46

Default images

Prvostepenom presudom utvrđeno je da oni nisu tražili novac kako bi obnovili dozvolu za rad Kreditno-eksportnoj banci, članici izraelske TBI grupe.

Tužilaštvo je najavilo žalbu čim dobije pisanu presudu.

Akteri afere Kofer su nevini, zaključak je sudskog veća, donet nakon što su pregledani svi dokazi. Sudija Danko Laušević, koji je preuzeo proces nakon decembarske reforme sudstva, obrazložio je da nema dokaza da su Vladan Zagrađanin i Dejan Simić tražili mito kako bi NBS vratila dozvolu za rad Kreditno-eksportnoj banci.

Sudija je iz dokaza izuzeo prisluškivane razgovore Simića i Zagrađanina, jer nisu dobijeni po proceduri, kao i izjave koje su o tome pred istražnim sudijom dali njih dvojica, ali i potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je neposdredno pre hapšenja izašao iz stana.

Vladan Zagrađanin i Dejan Simić nisu krili zadovoljstvo zbog odluke suda.

“Umoran sam i iscrpljen montiranim procesom. Pravda je spora ali dostižna“, kazao je Vladan Zagrađanin.

“Teško je da se posle četiri i po godine govori staloženo. Bilo je iscrpljujuće. Bio sam žrtva u montiranom postpuku ali sam zadovoljan što je sud ipak doneo jedinu moguću presudu“, rekao je Dejan Simić. Branioci Zagrađanina i Simića - Miljkan Karličić i Sava Anđelković - ponovili su da je ceo proces bio montiran i da ostaje pitanje kako će se njihovim branjenicima nadokanditi sve što su pretpreli u protekle 4,5 godine, ali i apelovali da se otkrije ko stoji iza svega.

“Sud je doneo odvažnu odluku s obziorom na paralelni medijski postupak još od prve izjave (bivšeg ministra unutrašnjih poslova) Jočića od 11. januara 2006, kada je prekršio prezumpaciju nevinosti i ovo je jedan dobar dan za srpsko sudstvo“, ocenio je Miljkan Karličić.

“Ja postavljam pitanje ko stoji iza ovakvog progona kafkijanskog i još gore, umesto da neki ljudi koji su pokušali da podmetnu ovo krivično delo nisu u tome uspeli, ali nisu ni razrešeni, već su neki i napredovali u pravosuđu Srbije“, kazao je Sava Anđelković.

Tužilaštvo je odmah najavilo žalbu na oslobađajuću presudu, ali nije komentarisalo presudu u kojoj se navodi da su delovi optužnice bili nejasni, kao ni komentar sudije da mu nije jasno kako tužilaštvo nije identikovalo NN osobu pod nadimkom “poštovanje“ koja se sve vreme provlačila kroz proces kao osoba nadređena bivšem viceguverneru.

Dačić bez komentara

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nije hteo da komentariše oslobađajuću presudu optuženima u aferi "kofer", jer je, kako je rekao, proces još uvek u toku.

Lider socijalista rekao je da Zagrađanin jeste član SPS, ali da nema nikakvu partijsku funkciju. Dačić je, inače, bio u Simićevom stanu i izašao iz njega neposredno pre hapšenja Zagrađanina i Simića.

“Ja sam,kao što znate, tri puta dolazio na sud da dam izjavu tim povodom kao jedan od svedoka, a ne pamtim da je neki ministar unutrašnjih poslova ikada dolazio na sud, već su uglavnom izbegavali to da rade“, kazao je Dačić.

“Oni koji su to pratili dobro znaju da je na kraju došlo do takve konfuzije u samim izjavama da više niko nikoga nije optuživao međusobno, ni oni koji su učestvovali s jedne i sa druge strane. Tako da na kraju ne bih da to komentarišerm“, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: