Profit u Srbiji, a firma na Kipru

Boris Tadić poručio privrednicima da ne bi smelo da se događa da prodaju preduzeća koja ostvaruju profit na tržištu Srbije, a registrovana su na Kipru.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2010.

12:10

Default images

Predsednik Srbije je otvorio u Nikoziji Kiparsko-srpski poslovni forum i poručio srpskim privrednicima da vode računa o interesima države.

Tadić, koji je poslovni forum otvorio zajedno sa šefom kiparske države Dimitrisom Hristofijasom, ocenio je da Srbija i Kipar imaju izvanredne političke odnose, ali ne i ekonomske, što bi u budućnosti trebalo da se promeni.

Privrednici iz Srbije imaju slobodu da posluju gde žele, ali bi trebalo da vode računa o interesu zemlje u kojoj privredjuju i iz koje potiču, poručio je predsednik Srbije.

“Ono što moram da istaknem i što sam uvideo kao potencijalni problem da ukoliko - kao što je to bilo u prošlosti u vreme vlade Vojislava Koštunice - dođe do prodaje nekih preduzeća koja ostvaruju profite na tržištu Srbije onda novac ne ide u Srbiju, već u ove ovde banke i građani Srbije i država ne dobijaju ništa od poreza od prodaje takvih kompanija”, podsetio je Tadić.

“To se ne bi smelo dešavati u budućnosti”, poručio je on. Predsednici Srbije i Kipra zaključili su da je nivo trgovinske razmene dve zemlje veoma nizak i da u budućnosti treba raditi da se to poboljša.

“Trgovinska razmena mora da se poboljša i zakjljučak je naših privrednika i ministara na privrednom forumu naciljane su one oblasti trgovine u kojima se može sarađivati i robe koje mogu da budu predmet poboljšanja naše trgovinske razmene”, rekao je Tadić.

Podaci Privredne komore Srbije pokazuju da u poslednje tri godine Srbija ima suficit u trgovinskoj razmeni sa Kiprom.

Privredna saradnja je skromna ne samo zbog male vrednosti robne razmene, već i "mršavih" kiparskih investicija u Srbiju.

“Insajder“ o iznošenju novca na Kipar

“Insajder“ B92 se prošle godine, u okviru serijala “Službena (zlo)upotreba“ bavio, između ostalog i načinima kako veliki srpski biznismeni preko svojih of šor kompanija iznose novac iz Srbije.

Prema istraživanju “Insajdera”, oni koji su danas vlasnici najvećeg dela poslovnog i stambenog prostora, ali i hektara zemljišta u Beogradu i Srbiji jesu zapravo biznismeni iz Srbije, koji su tokom privatizacije ili na aukcijama kupovali, zaklanjajući se iza raznih of šor kompanija.

Poslovanje preko of šor kompanija nije zabranjeno zakonom, ali potencijalno jeste štetno za budžet.

Arhivu emisija iz serijala “Službena (zlo)upotreba“ možete naći na stranici Emisije našeg sajta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: