Uhapšen bivši komandant OVK

Euleks policija uhapsila u Prištini Sabita Gecija, jedanog od komandanata bivše OVK-a, osumnjičenog za ratne zločine u Albaniji i na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

15:34

Default images

Euleks Gecija navodno tereti za egzekuciju Srba i drugih nealbanaca u vojnom logoru Kuks u Albaniji. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije Gecija tereti za dva slučaja - trgovinu organima, predmet tzv. "žuta kuća", kao i u predmetu za zločine počinjene u području Drenice.

Sabit Geci je bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova na području Drenice i jedan od najuticajnijih pripadnika ŠIK-a, tajne službe Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema poverljivim izvorima B92, Euleks Gecija tereti za ubistva i nestanak nealbanaca na severu Albanije, tokom ratnih sukoba na Kosovu tokom 1999. godine.

Specijalno tužilaštvo Srbije je, istražujući ratne zločine na Kosovu, Sabita Gecija dovelo u vezu sa izgradnjom logora u kom su boravili nealbanski civili i ratni zarobljenici u blizini Drenice.

"Kod nas je on osumnjičen u dva predmeta, jedan je trgovina organima, dakle slučaj 'žute kuće' a u drugom predmetu je osumnjičen kao jedan od izvršilaca ratnih zločina u jednom logoru kod Drenice. Ono što prema našim informacijama Euleks ima u ovom trenutku je da je on počinio određene zločien u mesti Kukeš na severu Albanije i da je tu učestvovao u egzikuciji nealbanskog stanovništva”, rekao je za B92 zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

U serijalu B92 "Tajna žute kuće" su objavljeni ekskluzivni snimci vojnih logora na severu Albanije, u kojima su, prema tvrdnjama naših izvora, ubijani nealbanci zarobljeni na Kosovu.

Istragu u slučaju "žute kuće" vodi i specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: