Centralno Kosovo bez mobilne mreže

Centralno Kosovo bez mobilne i fiksne telefonije operatera iz Srbije. Odnošenje predajnika je pokušaj izolacije Srba, kaže premijer.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

09:46

Default images

Područje centralnog Kosova od jutros je bez signala mobilne telefonije "Telekoma Srbije" i "Telenora", nakon akcije skidanje antena i presecanja kablova koje su izveli radnici Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije. Premijer Mirko Cvetković kaže da je to novi pokušaj izolacije kosovskih Srba.

Akcija presecanja kablova i skidanja antena mobilnih operatera iz centralne Srbije je počela na centralnom Kosovu, oko Gračanice. U Badovcu su u pet časova ujutru monteri Telekoma Kosova uz pratnju specijalnih jedinica policije presekli kablove i skinuli antene i druge vitalne delove za slanje signala mobilne mreže.

Akcija je nastavljena skidanjem antena u Gušterici pored Lipljana i Babinom Mostu pored Obilića. Skinuti su uređaji i presečeni kablovi u selima u Kosovskom Pomoravlju, području Gnjilana.

Istovremeno su presečeni kablovi fiksne telefonije Telekoma Srbije. Bez komunikacije je skoro 80.000 ljudi.

U Gračanici je jedino moguće razgovarati mobilnim telefonom, jer postoji manja bazna stranica koja još radi. Ljudi u Gračanici i okolini su ogorčeni.

U Telekomu Srbija u Gračanici nisu bili spremni da daju bilo kakve informacije o napravljenoj šteti.

Obilaskom terena uočili smo da monteri Telekoma Srbije pokušavaju da osposobe fiksnu telefoniju.

Zbog prestanka mobilne mreže u blokadi je služba hitne medicinske pomoći jer ne mogu da prime pozive pacijenata niti da stupe u kontakt sa ambulantama i bolnicama.

U rukovodstvu opštine Gračanica na čijoj su teritoriji isključeni najjači predajnici i antene kažu da su zatečeni isključivanjem mreže mobilne telefonije.

Predsednik novoformirane opštine Gračanica Bojan Stojanović je izjavio da je rešenje da se mreža ponovo uključi, a da se onda u razgovoru nađe rešenje.

Iz kosovske regulatorne agencije za telekomunikacije su najavili da će sutra nastaviti sa isključenjem još deset preostalih stanica mobilne mreže i to onih operatera za koje tvrde da na Kosovu rade ilegalno.

"Priprema za proterivanje Srba"

Vlada Srbije je najoštrije osudila ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu navodeći da je to pokušaj nove izolacije kosovskih Srba i pozvala Euleks i predstavnike međunarodnih mirovnih misija UN-a da spreče incidente prema srpskom stanovništvu u toj pokrajini.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je naveo da ovakav postupak ugrožava i živote Srba koji na Kosovu žive i otežava povratak raseljenih.

Od tri mobilna operatera koje koriste Srbi na Kosovu jedino bazne stanice „VIP Mobajla“ nisu razmontirane. Ta kompanija je saopštila da je njihova infrastruktura, prema informacijama kojima raspolažu, u funkciji.

"Telekom“ ima najveću mrežu na Kosovu, ali još nema potpune podatke o tome koliko je njihovih stanica demontirano.

Menadžment Telekoma Srbije je izdao nalog da se obustavi dotok Telekomovog internet signala provajderima na Kosovu i Metohiji, saznaje agencija Beta.

U kompaniji "Telenor“ su saopštili da kompaniju niko nije obavestio da će predajnici biti uklonjeni. Predstavnica za medije Telenora Ana Davičo je rekla da se bez prisustva na licu mesta ne mogu odrediti ni obim ni vrednost štete, ali ni sledeći koraci.

Ona je naglasila da pregovori sa kosovskim institicijama oko vraćanja predajnika nisu u nadležnosti mobilnog operatera.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju kontaktiralo je Euleks tražeći objašnjenje i hitno vraćanje signala mobilne telefonije.

Ministar Goran Bogdanović smatra da je ovaj postupak privremenih institucija poruka raseljenim Srbima da nisu dobrodošli kao i pokušaj da se spreči njhova međusobna komunikacija kao i komunikacija sa Beogradom.

Bogdanović naglašava da se ne bi znalo ni za kamenovanje povratnika u selu Žač da nisu radili mobilni telefoni.

Premijer Mirko Cvetković je izjavio da prekidanje veza u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji "stvara atmosferu nesigurnosti i straha među Srbima na Kosovu".

Vlada insistira na tome da mirovne misije UN-a i Evropske unije preduzmu hitne mere kako bi sprečile incidetne i doprinele uspostavljanju trajnog mira.

Hodža: Uklonjene nelegalne stanice

Direktor kosovske Regulativne uprave za telekomunikacije Ekrem Hodža je izjavio da su službenici te uprave uklonili 14 baznih stanica koje su koristili operateri mobilne telefonije iz Srbije.

"Akcija na uklanjanju (opreme) i dalje traje", rekao je Hodža kosovskim medijima, objašnjavajući da je oprema uklonjena ne samo u srpskim enklavama na području Prištine, već i sa celog centralnog Kosova.

Hodža je upozorio da će ta oprema, ako ponovo bude instalirana, biti "smatrana ilegalnom i ponovo uklonjena".

Kosovske vlasti smatraju da je rad kompanija za mobilnu telefoniju iz Srbije na teritoriji Kosova ilegalan zbog toga što kompanije nemaju dozvolu Regulativne uprave za telekomunikacije i ne plaćaju poreze na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: