Odobren kredit za Island

Međunarodni monetarni fond je odobrio Isladnu kredit od 160 miliona dolara za prevazilaženje posledica globalne ekonomske krize.

Izvor: B92

Subota, 17.04.2010.

20:06

Default images

Ovaj kredit predstavlja treću tranšu linije vredne 2,2 milijarde dolara, koju je MMF odobrio Islandu, ozbiljno pogođenom globalnom ekonomskom krizom. Rejkjavik je ranije dobio dve transe, od kojih je poslednja pristigla u oktobru, ali je treća odložena zbog spora Islanda sa Velikom Britanijom i Holandijom.

Izvršni direktor MMF Dominik Stros Kan je juče izrazio uverenje da će kredit pomoći ekonomiji Islanda da se oporavi u drugoj polovini 2010, posle pada u 2009. godini.

Najveća islandska banka "Landbanki" je u periodu od 2006. do 2008. godine privukla pozamašne depozite u okviru programa koji je ulagačima iz Velike Britanije i Holandije nudio otvaranje štednih računa sa, za evropske prilike veoma povoljnom, godišnjom kamatom od pet odsto, koja je zatim povećana na 5,25 procenata.

U decembru 2008. godine "Landbanki" je, suočena sa velikim finansijim problemima zbog svetske ekonomske krize, bankrotirala i prešla pod državnu kontrolu.

Poslovanje banke je privremeno obustavljeno i više od 400.000 klijenata više nedelja nije moglo da podigne svoja sredstva, zbog čega su, kako procenjuju eksperti, imali gubitke od 3,8 do pet milijardi evra.

Početkom marta ove godine održan je referendum o isplati kompenzacije britanskim i holandskim klijentima. Ogromna većina Islanđana se na tom referendumu izjasnila protiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: