EU organizuje samit Balkana u junu

EU priprema održavanje konferencije o Balkanu na visokom nivou, koja će 2. juna biti održana u Sarajevu, a na skup će biti pozvano i Kosovo.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

23:40

Default images

Kako je izjavio jedan portparol španskog predsedništva EU, ideja je da se EU i regionalni akteri sastanu na ministarskom nivou, a na skup će biti pozvano i Kosovo, ističe se u Madridu. Kako prenosi austrijska agencija APA, odluka o tome u kom formatu će skup biti održan još nije doneta.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko istakao je danas u Briselu da u Sarajevu postoje velika očekivanja da će na tom sastanku EU najaviti viznu liberalizaciju za građane BiH.

Prema rečima španskog portparola, na tom skupu nisu predviđene konkretne odluke o ukidanju viza za građane BiH.

Vizna liberalizacija je jedan od aspekata povezivanja naroda, koja je bi mogla biti na dnevnom redu, dodao je portparol.

U diplomatskim krugovima u Briselu se ocenjuje da bi "beli šengen" za građane BiH mogao da stupi na snagu tek na jesen.

Migel Anhel Moratinos, španski ministar inostranih poslova, i Džejms Stajnberg, zamenik američkog državnog sekretara, izjavili su tokom nedavne posete Sarajevu da će čelnici EU na skupu u junu u Sarajevu objaviti ukidanje viza za građane BiH.

Izvestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana rekla je da je vizna liberalizacija moguća u julu, ali da je taj datum iz današnje perspektive previše optimističan.

Ona je rekla da je razlog za moguće odlaganje odluke o liberalizaciji viznog režima u tome što će doći do izvesnih kašnjenja u procedurama za viznu liberalizaciju na strani Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: