"Šarićev klan planirao atentate"

Narko klan Darka Šarića planirao ubistva pojedinih visokih državnih funkcionera, kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

15:24

Default images

Bezbednost nekih visokih državnih funkcionera je podignuta na najviši mogući nivo zbog priprema kokainskog narko klana Darka Šarića za odmazdu i likvidaciju nekoliko čelnika MUP-a, BIA i najviših državnih funkcionera, izjavio je Homen. Stručnjaci smatraju da je organizovanom kriminalu u Srbiji zadat ozbiljan udarac, ali i da ove pretnje treba ozbiljno shvatiti.

Na vrhu liste državnih funkcionera kojima su stizale pretnje od kriminalnih krugova, prema rečima Slobodana Homena, bio je predsednik Srbije Boris Tadić, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, ministarka pravde Snežana Malović, pa i on sam.

Homen je naveo da je, na osnovu operativnih saznanja službi Srbije, postojalo više planova za likvidaciju nekih funkcionera koji su obuhvatali snimanje kuća u kojima žive, praćenje njihovih najbližih saradnika i bliskih prijatelja kako bi se utvrdio njihov uobičajeni dnevni raspored i plan kretanja.

"Prema informacijama do kojih su došle naše službe, postojali su već razrađeni planovi za likvidaciju nekoliko lica uključenih u istragu i najviših državnih funkcionera. Plan je podrazumevao da nekoliko plaćenih ubica, poreklom iz Crne Gore koji inače borave u Beogradu, u sinhronizovanoj i dobro koordiniranoj akciji izvrše ubistva lica koja su označena za najveću smetnju i prepreku za opstanak ove narko mreže u regionu“, objasnio je Homen.

Država takve pretnje mora da shvati ozbiljno, budući da je organizovani kriminal zaista takav da se može očekivati pretnja za bezbednost pojedinih funkcionera, smatraju stručnjaci.

"Obaveštajne službe, policija i bezbednosne službe moraju da o tome ozbiljno povedu računa i Srbija ne sme da poklekne pred pretnjom organizovanog kriminala, već ta borba mora da se vodi ozbiljno i dosledno", kaže Vojislav Milosavljević, profesor prava na Univerzitetu Union.

"Izgleda da kriminalci najviše reaguju na oduzimanje imovine, što je za očekivati, a može se desiti da zbog toga imamo ovakve učestalije pretnje, ponovljene više puta", kaže on.

Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost kaže da svakako treba proveriti ozbiljnost pretnji, ali da je neuobičajeno da se sa takvom informacijom izlazi u javnost.

"To je pre svega informacija kojom bi trebalo da se pozabave službe bezbednosti i da se preduzmu sve mere da se zaštite funkcioneri koji su ugroženi. Ne znam zbog čega je data ta izjava, moguće da je to bila procena, da se javnost upozori na to koliko je narko kriminal u ovoj zemlji opasan. Međutim, nisam siguran da bi se talva vrsta informacija pojavila u javnosti" , kaže Dragišić.

Podsetimo, najznačajnija akcija u borbi protiv organizovanog kriminala tokom 2009. godine bila je "Balkanski ratnik" u kojoj je zaplenjeno više od dve tone kokaina i razbijena jedna od najvećih međunarodnih kriminalnih grupa koja je snabdevala tržište Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: