Stajnberg, Moratinos i Incko o BiH

Zvaničnici SAD i EU, Džejms Stajnberg, Migel Anhel Moratinos i Valentin Incko nadaju se poboljšanju političke situacije u BiH posle izbora u oktobru.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

19:44

Default images

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg i ministar spoljnih poslova Španije, predsedavajuće EU, Migel Anhel Moratinos razgovarali su u Sarajevu s visokim predstavnikom Valentinom Inckom o političkoj situaciji u BiH.

"Situacija u BiH zemlji je uznemirujuća i oktobarski izbori predstavljaju priliku da se ovaj trend promeni", rekao je Incko tokom razgovora s visokim evropskim i američkim zvaničnicima.

Stajnberg i Moratinos izrazili su nadu da će predizborna kampanja biti usmerena na stvaranje boljih uslova za život svih građana, kao i na konkretne mere kojima bi se osiguralo da BiH krene što brže prema EU i NATO.

Incko je rekao da se te "konkretne mere odnose na ekonomiju i uopšteno na reforme koje će pretvoriti BiH u verodostojnog kandidata za članstvo u EU, ali i da politički lideri treba da se suzdrže od veštačkog podizanja tenzija".

Moratinos je najavio održavanje sastanka na visokom nivou u junu u Sarajevu, na kojima bi predstavnici zemalja članica EU i SAD razgovarali o budućnosti zapadnog Balkana.

Istakao je da je to zapravo poruka da je evropska budućnost BiH i zemalja zapadnog Balkana "nepovratna".

I Stajnberg je dao podršku američke administracije BiH na putu ka NATO-u i EU i naglasio da "SAD žele biti partneri u prevazilaženju problema u BiH".

Stajnberg je naglasio da SAD žele da BiH ide koracima koji će je dovesti do toga da bude spremna da sama preuzme odgovornost za članstvo u NATO-u i EU.

U vezi sa izjavom premijera Republike Srpske Milorada Dodika, koji je nedavno pozvao u BiH "na mirno razdruživanje", zvaničnici EU i SAD su ocenili da Dejtonski sporazum ne nudi takvu mogućnost.

Strani zvaničnici su ocenili da su "takve tvrdnje neprihvatljive i da se s njima mora prestati".

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos i zamenik državnog sekretara SAD Džejm Stajnberg borave u BiH kako bi dali podsticaj i ubrzali pomake BiH u evroatlantskim integracijama.

Oni će se, tokom dvodnevne posete BiH, sastati sa zvaničnicima BiH i predstavnicima političkih partija.

Ključni razgovori s čelnicima stranaka planirani su za sredu, a rezultate svoje misije Stajnberg i Moratinos trebalo bi zajednički da objave sutra pre odlaska iz Sarajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: