Sejdiju: Kosovo faktor stabilnosti

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju ocenio je da je tokom dve godine nezavisnosti Kosovo dokazalo svetu da je to rešenje donelo više mira i stabilnosti u regionu.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 17.02.2010.

14:48

Default images

Govoreći na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom druge godišnjice proglašavanja nezavisnosti, Sejdiju je rekao da se Kosovo dobrosusedskom saradnjom pokazalo ne samo kao značajan faktor mira, već i kao katalizator dobrih odnosa među zemljama regiona.

Za one koji pamte Prištinu od pre dve godine današnje prazne ulice kosovskog glavnog grada gotovo da ne bi mogle podsetiti na eksploziju oduševljenja kojom su građani propratili odluku Skupštine Kosova da proglasi nezavisnost.

Glavne prištinske ulice su ipak bile svečano okićene zastavama i panoima, dok se mladi pripremaju da večeras na velikom koncertu na glavnom prištinskom trgu proslave dve godine od proglašenja nezavisnog Kosova.

Centralni politički događaj kojim je obeležena dvogodišnjica nezavisnosti sastojao se u svečanoj sednici parlamenta na kojoj su govorili glavni lideri.

Predsednik Fatmir Sejdiu, rekao je da je tokom prošle dve godine pred očima sveta potvrđeno da nezavisno Kosovo predstavlja doprinos miru i stabilnosti regiona.

"Srbija predstavlja naš jedini problem u spoljnim odnosima. Ona nastavlja sa agresivnom politikom prema Kosovu", kaže on.

Sejdiu je dodao da Beograd investira stotine miliona evra u paralelni sistem među Srbima na Kosovu, koji ima cilj da građane srpske nacionalnosti omete u integraciji u kosovski politički i društveni život.

Predsednik Skupštine Jakup Krasnići je na ovu temu dodao da manjine u Srbiji i na Kosovu treba iskoristiti kao šansu za pozitivne promene.

"Albanska zajednica u Srbiji i srpska zajednica na Kosovu treba da služe kao most za saradnju između dve zemlje."

Dvogodišnjici proglašenja nezavisnosti imalu su priliku da se raduju ne samo odrasli već i deca, posebno oni koji su rođeni sedamnaestog februara pre dve godine.

Za oko tridesetak devojčica i dečaka rođenih na današnji dan pre dve godine, premijer Hašim Tači, organizovao je posebnu rođendansku zabavu.

Predsednik Sejdiu rano jutros posetio je porodicu Sopa u selu Slovi kod Lipljana, čija ćerka Pavaresia - što znači nezavisnost na albanskom je prva beba rođena na Kosovu na današnji dan pre dve godine.

"Želim ti da budeš zdrava kao Kosovo," poručio je Sejdiu maloj devojčici.

Klintonova čestitala nezavisnost

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je u ime predsednika SAD Baraka Obame i američkog naroda, čestitala Kosovu godišnjicu proglašenja nezavinosti.

Ovo je prilika da se proslavi razvoj Kosova kao otvorene, jedinstvene i pluralističke republike, poručila je Klinton u pisanoj izjavi.

Klinton je Vladi Kosova preporučila da nastavi napore na izgradnji bezbedne i prosperitetne budućnosti za sve građane Kosova.

"Sjedinjene Države ostaju čvrst partner narodu i Vladi Kosova, zalažući se za jačanje institucija Kosova i dalji razvoj potpuno funkcionalne, demokratske i multietničke države koja je u stanju da ostvari svoje evroatlanske
ambicije", naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: