Bogdanović: Ne odustajemo od Kosova

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da Srbija ne odustaje od nastojanja da očuva integritet i suverenitet svoje teritorije i da poboljša život Srba na Kosovu.

Izvor: Beta

Sreda, 17.02.2010.

11:32

Default images

Bogdanović je rekao da će Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova do konačne presude Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti i ocenio da za Srbiju plan Pitera Fejta za sever Kosova nije prihvatljiv i da ne može biti uspešan.

"Postojali razni planovi, a neće ni ovaj uspeti jer Srbi ne veruju kosovskim institucijama", rekao je Bogdanović i dodao da Srbima nisu omogućeni održiv povratak, pravna zaštita i sloboda kretanja.

Bogdanović je ocenio da je diplomatija Srbije do sada bila veoma uspešna i rekao da je nezavisnost Kosova prihvatila jedna trećina država u svetu, dok dve trećine prihvata i poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije.

"Srbija čini ogromne napore da se poboljša situacija na terenu i da sve etničke grupe imaju normalan život", rekao je Bogdanović i dodao da je doprinos Srbije stabilizaciji situacije ne samo na Kosovu nego u regionu ogroman.

Bogdanović je izrazio nadu da će Srbija zajedno sa međunarodnom zajednicom uspeti da reši sve probleme u nastojanju da se ekonomska zajednica na Kosovu ojača, da joj se obezbedi održivi povratak i bezbednost.

Dačić: Nikad nećemo priznati nezavisnost

Ivica Daèiæ (Tanjug,arhiva)
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, istakavši da je secesija srpske pokrajine suprotna međunarodnom pravu.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije zato što bi time duboku udarila u temelje same svoje države i duhovnosti", rekao je Dačić novinarima po završetku međunarodne konferencije o vanrednim situacijama.

On je istakao da Srbija "nikada ne može priznati da ona sama nije to što jeste", podsetivši da "i sama činjenica što se ceremonija ustoličenja srpskog partrijarha obavlja u Pećkoj patrijaršiji govori o istoriji srpske državnosti".

Dačić je ponovio stav da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "duboko protivno međunarodnom pravu".

"Dve godine posle tog događaja, mislimo da je na međunarodnom pravu da zaustavi taj proces", rekao je on, zahvalivši se svim državama koje nisu priznale secesiju srpske pokrajine.

Dačić je istakao i da je "Srbija spremna da razgovaara o svim problemima vezano za Kosovo i Metohiju", ističući da samo nije spremna da prizna jednostranu secesiju dela svoje države.

On je podsetio i da Međunarodni sud pravde u Hagu treba da iznese savetodavno mišljenje, na zahtev Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Smatramo da će posle odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu nastupiti nova poltička realnost", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: