Ofanziva na uporište talibana

Najmanje pet talibana je poginulo i osam ih je zarobljeno u prvim satima ofanzive avganistanskih i međunarodnih snaga u gradu Mardži na jugu Avganistana.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

23:19

Default images

Vojna akcija "Zajedno" počela je oko ponoći, iskrcavanjem američkih marinaca i avganistanskih vojnika iz helikoptera u Mardžahu, oko 600 kilometara južno od Kabula. Na zajedničkoj konferenciji zvaničnici su izneli da su zadovoljni tokom ofanizive.

"Prvi deo operacije je bio uspešan. Operacija se nastavlja, nadam se da ćemo do kraja ofanzive uspeti da savladamo sve ciljeve koje smo zacrtali", kaže guverner provincije Helmand, Gulab Mangal.

Jedan od talibanskih komandanata rekao je nedavno da je 2.000 talibanskih boraca spremno za borbu do smrti u Mardži, dok komandant avganistanskih snaga tvrdi da je otpor talibana minimalan.

"Čitavo područje je minirano, neprijateljeva kretanja su retka, i delovali su na svega nekoliko mesta", kaže komandant avganistanske nacionalne armije, Mohamad Zazai.

Deo lokalnog stanovništva na kamionima i traktorima napustio je Mardžu pred ofanzivu. Nedeljema unapred vojska je obaveštavala stanovnike da potraže zaklon negde drugde,a humanitarne organizacije pripremaju se da zbrinu do 40.000 izbeglica.

Komandanti NATO snaga u Avganistanu kažu da civili nemaju razloga za strah. Meštani Mardže već su videli tamnu stranu ofanzive.

"Vojni tenkovi su svuda, našli smo se u sred unakrsne vatre. Svakoga dana se puca sa obe strane. Ako jedna strana ispali samo jedan metak, druga na to odgovori sa deset", kaže stanovnik Mardže, Tadž Mohamad.

Starešine apeluju na NATO snage da vojnu operaciju okončaju što je moguće pre, ali i da pomognu ljudima kada mesto bude očišćeno od talibana.

Ovaj napad, prvi od kada je predsednik SAD Barak Obama u decembru odlučio da pošalje dodatnih 30.000 vojnika u Avganistan, predstavlja samo početak kampanje da se u područjima koje još drže pobunjenici uspostavi kontrola zvaničnog Kabula, pre početka povlačenja američkih snaga, 2011. godine.

Zapadne zemlje se nadaju da će vojnim intervencijama uspeti da ubede talibane da polože oružje, a njihove lidere da sednu za pregovarački sto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: