Misija MMF stigla u Srbiju

Misija MMF-a ponovo je u Beogradu u trenutku kada Srbija kasni sa smanjanjem administracije na čije plate i dalje troši više od dogovorenog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

00:13

Default images

MMF tokom dvonedeljnih razgovora, očekuje i da vidi tekst zakona koji će omogućiti buduće uštede na penzijama. Iz Vlade poručuju da je Srbija spremna da ispuni sve preuzete obaveze. Delegacija MMF-a, koju predvodi šef Misije Albert Jeger, stigla je u Beograd na razgovore sa predstavnicima Vlade povodom treće revizije kreditnog stend-baj aranžmana.

Misija MMF-a i predstavnici Vlade i Narodne banke Srbije prvi put će sesti za sto sutra kada će srpska strana, prema rečima potpredsednika Vlade Božidara Đelića, pokazati da je spremna da ispuni sve obaveze preuzete tokom oktobarskih pregovora.

“Jasno je koje su obaveze preuzete i mi ćemo pokazati da će Srbija biti u stanju, naročito po pitanju penzija, da ispoštuje ono što je dogovoreno. Kao što će biti centralna tema i sprovođenje onih mera koje se tiču racionalizacije koje je Vlada RS odlučila da sprovede prilikom prethodne posete MMF-a”, kaže Đelić.

Za sada je sigurno da će Srbija pomeriti granice za odlazak žena u penziju i da će otežati ostvarivanje beneficiranog staža. Tokom dvonedeljnih pregovora MMF i Vlada trebalo bi da dogovore preostalo otvoreno pitanje - da li će se penzije usklađivati sa inflacijom, kako traži MMF, ili sa zaradama za šta se zalaže srpska strana.

“S tim što MMF daje još jedan uslov, da ukoliko se desi porast BDP-a veći od 4 odsto onda se za taj rast iznad 4 posto može uključiti u usklađivanje penzija. To bi značilo nešto jači pomak u odnosu na inflaciju. Ali nije realno očelkivati taj rast BDP-a u 2010-oj pa verovatno ni u 2011-oj”, objašnjava član UO PIO fonda Miladin Kovačević.

Iako su penzije trebalo da budu centralna tema februarskih pregovora, u međuvremenu je iskrsao novi problem. Srbija kasni sa otpuštanjima u administraciji zbog čega MMF upozorava da je iz budžeta na plate utrošeno 120 miliona evra više od dogovorenog.

“Očigledno ne postoji čvrsta volja a izgleda ni čvrst konsenzus da se to uradi. To jeste za Vladu bolan potez jer mora da zaseče u svoje tkivo, u svojoj kući. Tako da i ja se pitam zašto se kasni, ono što je preuzeto kao obaveza već je moralo da se uradi ali očigledno da ne postoji velika odlučnost i da neko kaže e ovo moramo da uradimo pa koliko god da boli”, kaže Biljana Stepanović iz Biznis info grupe.

Kredit koji je Srbiji odobrio MMF vredi 2,9 milijardi evra od kojih je Srbija u dveizne rezerve za sada povukla 1,13 milijardi.

Domaći ekonomisti procenjuju da je uspešan završetak treće revizije Srbiji nije toliko potreban zbog povlačenja ostatka novca, već pre svega zbog kreditnog rejtinga. Stručnjak za monetarnu politiku Nikola Fabris očekuje da će MMF podsetiti Vladu Srbije da mora da sprovede sve na šta se obavezala.

"Sasvim sigurno da će najviše razgovora biti o tome kada će sprovesti otpuštanje viška zaposlenih iz javne administracije, koje već kasni, o obavezi vlade da drži zamrznute plate i verovatno će biti priče o promenama u penzijsko-invalidskom sistemu" kaže Fabris za B92.

On navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, na neformalnim razgovorima u okviru prethodne runde pregovora MMF ostavio mogućnost da se, ukoliko ekonomski rast bude veći od četiri odsto, razmisli o odmrzavanju nominalnih zarada.

O dolasku misije MMF-a u Beograd u Vestima B92 govorila je i direktorka Biznis info grupe Biljana Stepanović.

Bajec: Penzije su ključ promena

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec očekuje da će se tokom razgovora s misijom Međunarodnog monetarnog fonda najviše raspravljati o reformi penzijskog sistema.

"Izvesno je da smo blizu promena koje će doneti poboljšanja. Neka će se osetiti odmah, a neka u dužem roku", rekao je Bajec za "Večernje novosti".

On naglašava da je dobro, što se reforme penzijskog sistema tiče, da smo se odlučili da restriktivnije tretiramo beneficirani radni staž i da, uopšte, uslove za odlazak u penziju učinimo realnijim, što je i bio zahtev MMF i Svetske banke.

Na konstataciju da iz MMF-a poručuju da nije dobro što kasnimo sa sprovođenjem racionalizacije u državnoj upravi, Bajec kaže da je istina da se operativno kasni sa primenom tog zakona, ali da to ponajviše šteti samoj Vladi, jer ona trenutno isplaćuje zarade i onima kojima treba da isplati otpremnine, ali da veruje da će se upravo zato racionalizacija vrlo brzo završiti.

"Sigurno je da pitanje odmrzavanja penzija i plata u javnom sektoru nije moguće dok ne bude značajnijeg ekonomskog oporavka. Da bi se o toj temi uopšte diskutovalo, ekonomska aktivnost mora da pokaže ozbiljne znakove oživljavanja", rekao je Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: