Sneg u većem delu Srbije

U većem delu Srbije pada sneg. Komunalne službe čiste puteve i ulice, ali se saobraćaj uglavnom odvija otežano.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

08:20

Default images

Sneg koji je prethodnih dana zavejao veliki broj evropskih zemalja, stigao je i u Srbiju. Saobraćaj u celoj zemlji je usporen. I dok komunalne službe u Beogradu uspevaju da očiste makar one najprometnije ulice, u drugim gradovima situacija je teža.

U nižim predelima Srbije saobraćaj se obavlja usporeno, po mokrim i mestimično klizavim kolovozima, saopštio je Auto-moto savez.

Postoji opasnost od poledice, pa se vozačima savetuje da voze sporije na kritičnim deonicama, poput mostova, nadvožnjaka i prevoja.

Komunalne službe u Zlatiborskom okrugu ne mogu da postignu da očiste sav sneg zbog čega je saobraćaj usporen, a povremeno se stvaraju i veće kolone automobila.

Policija zaustavlja i sklanja u stranu sva vozila koja bez zimske opreme krenu put planine.

Sneg se u Beogradu čisti od ponoći kada je počeo da pada. Nameti su uklonjeni sa svih većih saobraćajnica u glavnom gradu, a akcija posipanja soli traje i dalje.

Situacija je teža u sporednim ulicama. Kolovozi su prekriveni snegom, a retki vozači koji se usude da prođu kroz namete suočavaju se sa teškoćama.

Bogoljub Vasić iz javnog komunalnog preduzeća "Beograd put", kaže da im probleme pri čišćenju stvaraju usponi i gužve u saobraćaju.

"Najkomplikovaniji su usponi i tamo gde je malo veća frekvencija saobraćaja, jer ne možemo zbog saobraćaja da prođemo da stignemo na određenu trasu gde možemo da se provučemo, jer je baš gust saobraćaj, ali imamo i dosta malih vozila koja nas dopunjavaju gde mi ne možemo sa velikim kamionima", kaže on.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove, Gorjana Obrenović, kaže da su vlasnici lokala očistili prostor ispred svojih objekata, dok ulazi u zgrade i prostori ispred kapija privatnih kuća predstavljaju opasnost.

"Ono što nam je bolna tačka, to su trotoari. Trotoari nisu uvek u nadležnosti komunalne inspekcije. Nadzor grad vrši, ali ne i da čisti. Ovim putem apelujem na građane, skupštinama stanara da očiste. Soli ima dovoljno. Podeljena je na vreme, jer nismo u maju, nego u januaru", poručuje Obrenovićeva.

Saobraćaj na aerodromu "Nikola Tesla" odvaje se neometano, a dolasci i polasci svih aviona bili su na vreme.

Komunalne službe Novog Sada od juče su u trećem stepenu pripravnosti. Na terenu je 30 vozila za čišćenje snega i oko 70 ljudi.

Sve dok sneg bude padao, u tom gradu će se čistiti samo ulice prvog prioriteta, magistrale i putevi kojima prolaze vozila gradskog prevoza, kaže Jelena Stoisavljević iz novosadskog  javnog komunalnog preduzeća "Put".

"To buni naše sugrađane kioji se žale što nisu očišćene i druge ulice. Naravno, ovo je pravilo po kome se, kada su snežne padavine, čiste samo ove ulice. Kada sneg prestane, posle četiri, pet sati se nastavlja čišćenje i ulica drugog prioriteta u blokovskim naseljima i ostalim", kaže Stoisavljević. 

Zbog hladnog vremena raste potrošnja struje i u Elektroprivredi Srbije očekuje da bude od oko 156 miliona kilovat-sati. Kako nam je rečeno, situacija u Beogradu, gde je i najveća potrošnja, stabilna je i nema većih kvarova.

 Vremenske prilike slične su i u zemljama regiona. Sneg je okovao celu Bosnu i Hercegovinu, ali su najbitniji regiuonalni putevi i magistrale prohodni. U hrvatskoj su sneg i ledena kiša pogodili Slavonski Brod, Maslenicu i Benkovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: