Ratni veterani blokirali prugu

Leskovački ratni veterani nakon sukoba sa pripadnicima Žandarmerije blokirali su međunarodnu prugu Beograd - Solun na ulazu u železničku stanicu Leskovac.

Izvor: B92, Beta

Subota, 23.01.2010.

14:59

Default images

Predsednik Udruženja leskovačkih rezervista Dušan Nikolić rekao je da je razgovarao sa predstavnikom Ministarstva rada i socijalne politike i da je odbio predlog da se pruga odblokira, a razgovori nastave u Beogradu. "Od njih tražimo samo odluku Vlade o isplati novca", kazao je Nikolić.

Oko stotinu od 1.000 ratnih veterana, koliko je danas učestvovalo u blokadi pruge, greje se večeras uz zapaljene automobilske gume, čaj iz kazana i trubački orkestar.

"Pozvali smo trubače da nam vreme brže prođe. Cupkam uz muziku, a plače mi se", rekao je Nenad Ožegović.

"Nismo se plašili rata, ne plašimo se ni hladnoće. Ne odlazimo dok Vlada Srbije ne donese odluku o isplati dnevnica, ne pale više laži i obmane", kazali su veterani.

Ranije u toku dana, u sukobu sa Žandarmerijom, lakše su povređena četiri veterana, među kojima i predsednik Štrajkačkog odbora Dušan Nikolić, kao i snimatelj lokalne TV 4S Goran Stojiljković.

Prema nezvaničnim podacima najmanje pet veterana je uhapšeno. Dežurni lekar u urgentnom centru Dragan Marinković rekao je da u tom centru nije zatražio lekarsku pomoć nijedan Leskovčanin sa današnjih protesta.

Do sukoba je došlo nakon protesta koji je održan na gradskom trgu Široka Čaršija, posle čega su veterani krenuli glavnom ulicom u nameri da blokiraju železničku prugu.

Više od 300 pripadnika Žandarmerije i policije pokušali su duplim kordonom u punoj opremi za razbijanje demonstarcija da zaustave veterane.

Tom prilikom došlo je do guranja a zatim i do fizičkog obračuna između Žandarmerije i dela veterana koji su uspeli da probiju kordon i zauzmu prugu.

Oko 1000 veterana koji su blokirali železnički saobraćaj tvrde da neće odustati od protesta sve do ispunjenja zahteva.

Oni traže da im država isplati istu jednokratnu novčanu nadoknadu za učešće u ratu na Kosovu i Metohiji kao i rezervistima iz Topličkog okruga koji su proseku dobili po 200.000 dinara.

Predsednik Udruženja leskovačkih rezervista Dušan Nikolić rekao je da je razgovarao sa predstavnikom Ministarstva rada i socijalne politike i da je odbio predlog da se pruga odblokira, a razgovori nastave u Beogradu. "Od njih tražimo samo odluku Vlade o isplati novca", kazao je Nikolić.

Protest veterana i u Nišu

Bivši vojni rezervisti iz Niša blokirali su prugu na međunarodnom koridoru Niš- Sofija.

Oni najavljuju da će ostati na pruzi do ispunjenja zahteva, odnosno dok im se ne isplate ratne dnevnice. Odluka o blokadi doneta je posle kraćeg protesta na Trgu kralja Milana u centru Niša.

Veterani najavljuju da će na pruzi ostati dok im Vlada ne isplati četiri prosečne zarade za one koji su bili na Kosovu i dve za one van Kosova, odnosno oko 130.000 I 65.000 dinara.

Tačno u podne protesti su osim u Nišu održani u još dvadesetak gradova Srbije u kojima živi 38.000 veterana bivše treće armijske oblasti.

Veterani kažu da mirnim protestima ne mogu rešiti svoje probleme i da ni ovog puta ne očekuju da će Vlada prihvatiti njihove zahteve.

Odluku o blokadi pruge prihvatili su aplauzom .

Građani Niša kažu da je izražavanje nezadovoljstva na ovaj način postalo uobičajeno pa više i ne obraćaju pažnju na one koji protestuju.

Na železničkoj stanici u Nišu kažu da je blokada pruge stvorila vekliki problem u organizaciji saobraćaja. Putnici iz međunarodnog voza koji iz Niša za Sofiju polazi u 13 I 35 preveženi su autobusom do Niške banje pa su drugim vozom nastavili dalje.

Ostali vozovi čekaju u stanici a neizvesno je kako će saobarćati teretni vozovi ukoliko se blokada nastavi i narednih dana.

Saopštenje "Železnica Srbije"

Javno preduzeće Železnice Srbije saopštilo je da su vojni rezervisti blokirali na nešto više od sat vremena pruge Niš-Dimitrovgrad i Niš-Preševo zbog čega je prekinut teretni saobraćaj i putnički na dve relacije.

Pruga na Koridiru 10 Niš-Dimitrovgrad blokirana je u 12.50 na deonici između stanica Niš i Ćele kula, kod Palililske pumpe. Zbog blokade na stanici u Nišu zaustavljen je mađunarodni putnički voz na relaciji Beograd-Sofija.

Na putnom prelazu u :eskovcu u 13.17 blokirana je pruga Niš-Preševo, zbog čega je u toj stanici zaustavljen međunarodni voz koji saobrća iz Beograda za Solun.

Železnice Srbije su navele da čine sve kako bi putnike iz ta dva voza prevezle autobusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: