Tadić: Opasna izjava Mesića

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je, na sednici Saveta bezbednosti UN, "opasnu i ratnohuškačku" izjavu predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o BiH.

Izvor: FoNet

Subota, 23.01.2010.

01:50

Default images

Nema nikakvog opravdanja za pretnje upotrebom sile protiv Bosne ili bilo koje druge države zapadnog Balkana, rekao je Tadić u raspravi na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku. Srbija kategorički odbacuje ovakve provokacije i očekuje od drugih odgovornih činilaca da isto učine, poručio je Tadić.

On je rekao da Srbija, istovremeno, ostaje opredeljena da sarađuje sa Hrvatskom i svim ostalim državama članicama UN na rešavanju svih bilateralnih i regionalnih pitanja.

Tadić je još jednom ponovio da će Srbija, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da se snažno protivi pokušajima podele ove ili bilo koje druge države članice UN.

Mi ćemo, takođe, nastaviti da ohrabrujemo sva tri konstitutivna naroda da se dogovore o neophodnim reformama, čiji je cilj ubrzavanje evropskih integracija BiH, strateškog prioriteta za sve, poručio je Tadić.

Srbija je jasno stavila do znanja da će podržavati svaki aranžman prihvatljiv za tri strane u BiH, dodao je Tadić, naglašavajući potrebu za pragmatizmom i kompromisom.

Završetak procesa pomirenja je imperativ, poručio je Tadić očekujući da će predstojeća rezolucija o Srebrenici, koju će usvojiti parlament Srbije, biti doprinos procesu pomirenja i unapređenju regionalnog mira i stabilnosti.

Prema rečima Tadića, Srbija podržava integraciju svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: