Mesić: Neutemeljena reagovanja

Kabinet Stjepana Mesića odbacio je kao "neutemeljena i nervozna reagovanja u Hrvatskoj i regionu" na Mesićevu izjavu o slanju hrvatske vojske u BiH.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.01.2010.

11:53

Default images

U saopštenju hrvatskog predsednika navodi se da je on tu izjavu "formulisao u kondicionalu" i to "u neformalnom razgovoru sa novinarima". "Dakle, spekulisao je o nečem što bi se moglo desiti kad bi se desilo nešto drugo - konkretno otcepljenje RS od nezavisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine i njeno pripojenje Srbiji", navodi se u saopštenju.

"U osnovi, predsednikove reči treba shvatiti kao radikalno formulisano upozorenje da svet ne bi smeo zatvarati oči pred politikom premijera Republike Srpske Milorada Dodika i mogućim efektima te politike, kao što je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića koja je dovela do dezintegracije bivše Jugoslavije u krvavim ratovima", navodi se u saopštenju.

"U isto vreme Mesić je želeo krajnje jasno reći da bi raspad Hrvatskoj susedne i prijateljske BiH za nju bio apsolutno neprihvatljiv", ističu u kabinetu.

U saopštenju se navodi da je Mesić "svestan činjenice da samo Hrvatski sabor može odlučiti o angažovanju oružanih snaga, što nikad i ni na koji način nije dovodio u pitanje".

Što se tiče stabilnosti i normalizovanja prilika u regionu, u kabinetu ističu da je napredak što je u protekloj deceniji postignut na tom području u velikom delu i rezultat doslednih napora predsednika Mesića.

"Na žalost, ti napori u poslednje vreme ne nailaze na odjek kod nekih od onih koji su u njima prirodni partneri i koji sada, bez ikakve stvarne osnove, žele optužiti Hrvatsku i njenog predsednika kao one koji dovode u pitanje ili ugrožavaju bezbednost u jugoistočnoj Evropi", zaključuje se u saopštenju.

Odlazeći hrvatski predsednik Mesić je 18. januara, na tradicionalnom prijemu za novinare, povodom božićnih i novogodišnjih praznika, rekao da bi u slučaju raspisivanja referenduma o samostalnosti RS odmah vojno intervenisao, kako bi hrvatska vojska prekidanjem koridora u Bosanskoj Posavini onesposobila Republiku Srpsku, koja bi "odmah morala da nestane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: